La serviciu… pe acorduri de sarbatoare

shutterstock_14938654Colinde care se aud de la boxele calculatoarelor sau de la laptopuri, ghirlande agatate pe la usi sau pe la geamuri, ramurele de vasc atarnate nestingherit, miros de brad, de portocale, de turta dulce, globuri, fundite, lumini, toate acestea asezonate cu multa voie buna si cu o atmosfera mai calda, mai prietenoasa. Cam asa am putea descrie sediile foarte multor firme romanesti care se pregatesc de sarbatori, aducand mai aproape spiritul Craciunului.

Luna decembrie semnifica pentru majoritatea angajatilor nu numai febra pregatirilor acasa, ci si cea de la serviciu, si tocmai de aceea foarte multi aleg sa se ocupe singuri de aceste pregatiri.

In asteptarea Craciunului

Aceasta perioada a anului ii aduce mai aproape pe angajati, asta prin prisma faptului ca tuturor le place sa se implice in activitati precum impodobitul bradului, alegerea accesoriilor potrivite, a cadourilor si, in plus, isi impartasesc opiniile legate de anul care se apropie de final. De fapt, este practic o metoda de socializare menita mai mult sa clarifice momentele tensionate de peste an, conflictele aparute etc. Desigur, sunt si companii unde brazii ajung deja impodobiti, insa si firme unde impodobirea bradului devine un adevarat ritual. Si nu, aici nu este vorba despre ipocrizie, ci despre o perioada care ne face pur si simplu sa uitam de greutati si sa ne inconjuram de caldura si lumini.

O echipa sudata

Foarte multe firme practica metoda schimbului de cadouri intre angajati, astfel goana dupa daruri devine o proba antrenanta pentru ca fiecare incearca sa gaseasca un obiect care sa reprezinte persoana careia ii este adresat. Managerii trebuie sa incurajeze astfel de actiuni, trebuie sa existe motivare, iar echipa sa devina din ce in ce mai sudata. Intr-o astfel de perioada se organizeaza petreceri la birou, se organizeaza concediile de Craciun, iar in aer pluteste linistea. Veti observa ca, daca o persoana va fredona colinde cu voce tare, vor incepe si altele sa faca acelasi lucru si asa intervine relaxarea, calmul. Cei care lucreaza chiar cu o zi inainte de Craciun obisnuiesc sa ia masa impreuna si sa o umple cu produse traditionale romanesti.

Sarbatorile – o perioada deloc productiva?

Daca stam insa sa privim si partea negativa a lucrurilor, trebuie sa luam in calcul faptul ca aceasta perioada de pregatiri distrage atentia oamenilor, ii face total neproductivi, gandurile lor nu mai stau la munca si la task-urile pe care le au de indeplinit. Perioada de sfarsit a anului este totodata o perioada in care se pun la punct rapoartele cu activitatea depusa pe intreg anul, in care apar deadline-uri si in care balantele trebuie sa aiba un rezultat satisfacator. Inchipuiti-va ca, atunci cand angajatii sunt antrenati in tot felul de alte activitati precum impodobitul bradului, primirea cadourilor, ei sunt distrasi de la ceea ce au de facut aparand situatiile de criza. Cu toate acestea, perioada sarbatorilor de iarna este o perioada mult mai linistita fata de restul anului, o perioada in care incercam mai mult sau mai putin sa fim mai generosi, sa uitam de probleme si sa pasim increzatori in Noul An.

Text: Ruxandra Raica