Laserul in tratamentele dentare

Laserul revolutioneaza tratamentele dentare Laserul este folosit la ora actuala pentru a trata anumite maladii gingivale. Va prezentam avantajele acestui tip de tratament pentru pacient.

Din ce in ce mai multe cabinete dentare sunt dotate cu laser. Acesta reprezinta o alternativa pentru anumite tehnici stomatologice clasice. Dar, sa nu ne grabim in a trage concluzii, bisturiul si frezele nu sunt, inca, demodate!

Cum actioneaza
Laserul este un aparat care genereaza un fascicul de lumina concentrata care se aplica pe gingie si, uneori, pe dinte pentru a-l trata. Eficacitatea sa a fost demonstrata in tratamentul infectiilor localizate la nivelul unei gingii, la nivelul canalelor unui dinte, sau in jurul unui implant dentar. Utilizarea sa este eficace in tratarea maladiilor gingivale sau parodontale. Acestea se traduc prin diverse simptome precum: gingii rosii si umflate, sangerare gingivala la periaj, miros neplacut al gurii care persista, abces cu scurgere, dinte care se misca sau schimbari de adaptare a protezei. Responsabile de pierderea dintilor, ele sunt legate de bacteriile prezente in tartru. Pentru a le elimina se practica un detartraj profund, apoi se aplica laserul asociat cu apa oxigenata pentru a obtine o actiune bactericida, dar si biostimulanta favorizand cicatrizarea. Astfel, dentistul poate salva dintii unui pacient in cateva sedinte fara a practica chirurgia parodontala clasica (curetaj sau grefa), o tehnica grea si dureroasa.

Avantajele folosirii laserului
– nu exista dureri;
– nu sangereaza;
– nu se resimt vibratii in timpul tratamentului;
– nu exista contraindicatii.

Retineti!
– nu este un tratament miraculos; pacientul trebuie sa fie motivat si sa aiba o igiena orala riguroasa;
– problema parodontologica trebuie tratata de la inceput;
– nu permite tratarea cariilor;
– anumite indicatii (mai ales pentru ingrijirea gingiilor) obliga la practicarea unei anestezii locale;
– este o tehnica costisitoare;
– nu toate cabinetele sunt, inca, echipate cu aparatura laser.

Aplicatii
Laserul poate fi folosit imediat dupa o extractie dentara. Datorita efectului sau antiinflamator si coagulant, laserul permite oprirea procesului inflamator, inlatura edemul, sangerarea si durerea, complicatii cunoscute dupa extractie. Putem, de asemenea, sa facem apel la tratamentul cu laser pentru a sculpta intr- o maniera estetica o gingie in jurul unui dinte sau a unui implant. Putem utiliza laserul in tratamentul hipersensibilitatii la cald si frig.  Recurgerea la laser este inca limitata in tratamentul cariilor. Dar poate fi utilizat in tratarea cariilor nu foarte vechi pentru sterilizarea fundului cavitatii pentru a evita recidivele. Poate ca, de ce nu, intr-un viitor apropiat va inlocui si freza clasica.

Costuri
Sedintele cu laser nu sunt acoperite de asigurarile de sanatate. In Occident, doar cateva servicii de asigurari iau in calcul acoperirea acestor costuri. O sedinta costa aproximativ 50 euro pentru o desensibilizare si 350 euro pentru un tratament parodontal. Pentru tratarea unei patologii parodontale va trebui practicata o sedinta de aproximativ 1 ora si 30 de minute pe luna timp de patru luni, urmata de o a cincea sedinta dupa trei luni, adica 2100 euro pentru un tratament complet. Costa mult, dar mai putin decat chirurgia clasica a gingiilor care poate ajunge la un pret dublu. In Romania, costurile pentru anumite tratamente laser costa mult mai putin decat in tarile vest europene. In ultimii ani se observa un aflux masiv de pacienti care se adreseaza medicilor dentisti din Romania, unde beneficiaza de tratamente moderne la preturi modice comparativ cu tarile de origine.

Text: Dr. Rasvan Constantinescu