Lucruri (bune, dar cu final nefericit) pe care parintii le fac pentru copiii lor

shutterstock 71121934Se pare ca este aproape imposibil sa cresti un copil in conditii normale in aceste timpuri in care jocurile video violente sunt la putere, obezitatea infantila este tot mai prezenta si filmele interzise minorilor nu le sunt chiar interzise. Conform celor mai recente cercetari in domeniu, chiar si lucrurile bune (care credem noi, ca parinti, ca sunt bune) pe care le facem pentru copiii nostri le pot distruge viitorul.

  • Dai copilului un nume (mai) rar

Ai crede …

Vrei ca micutul tau sa fie special asa ca decizi sa-i dai copilului tau un nume ceva mai original: Ivan, Chuck, Charlie sau mai-stiu-eu-cum.

 

Dar in realitate …

Ai facut din copilul tau un om violent la maturitate, supus riscului de a-si administra substante toxice si chiar cu tulburari de comportament. Potrivit unui studiu de la Universitatea Shippensburg, copiii care au nume obisnuite au sanse mai mari de a deveni cetateni care respecta legea comparativ cu copiii cu nume neobisnuite. Studiul enunta top 10 nume de baieti rai din America si anume: Alec, Ernest, Garland, Ivan, Kareem, Luca, Malcom, Preston, Tyrell si Walter, care trebuie sa subliniem ca sunt numele unor criminali in serie sau ale unor asasini prezidentiali, care au existat de-a lungul timpului.

Concluzia este ca atentia suplimentara obtinuta in urma unui nume ciudat si neobisnuit poate duce de la ridicol la discriminare. Deci, fa-i copilului tau o favoare si da-i un nume tipic pentru a-i creste sansele de a fi un cetatean care respecta legea sau un om stabil mental. Un exemplu de astfel de nume, la americani, ar fi Michael.

  • Il inveti sa fie el insusi, indiferent de ce cred cei din jur

Ai crede …

Ca presiunea anturajului il va face la un moment dat sa se apuce de tigari la o varsta mult prea mica, sa aiba apucaturile necontrolate ale celor cu care se joaca si ai caror parinti nu se ocupa indeajuns de educatia lor sau ca va ajunge sa citeasca reviste pornografice inca din gimnaziu. La fel cum am fost si noi invatati de catre parintii nostri, ne invatam, la randul nostru, copiii sa nu dea doi bani pe ceea ce cred cei din jurul lor.

Dar in realitate …

Aminteste-ti ca ti-ai invatat copilul sa fie el insusi si sa nu puna pret pe parerile “prietenilor”. Ei bine, nu te intreba acum de ce la petrecerea organizata de un coleg de clasa copilul tau nu a fost invitat. Un studiu efectuat la Universitatea din Virginia a aratat ca micutii care au fost expusi presiunii grupului in jurul varstei de 12-13 ani  s-au adaptat mult mai bine in societate decat cei care nu au fost expusi acestei presiuni. Ei au inteles mai bine nevoia de a face compromisuri atunci cand se confrunta cu anumite presiuni sociale, astfel incat s-au tinut departe de atitudinea “imi voi lua mingea si voi pleca acasa”, atitudine pe care o adopta majoritatea copiilor care nu fac parte dintr-un grup.

Copiii care au fost invatati sa fie ei insisi s-au dovedit a fi mai putin implicati, cu probleme sociale si, statistic, mai putin inteligenti. Presiunea unui grup este buna deoarece duce la dezvoltarea unei abilitati a celui mic de a citi schimbarile cele mai subtile in starile emotionale ale oamenilor, ceea ce da nastere, in cele din urma, unui sentiment sporit de empatie. In era internetului, se pare ca presiunea grupului la momentul potrivit poate oferi practic superputeri la maturitate celui mic.

  • Il inscrii la un club sportiv

Ai crede …

Niciun parinte nu vrea ca micutul lui sa devina tocilar, astfel incat, de indata ce oasele lui se intaresc, copilul este pregatit sa practice un sport. Zis si facut: il duci de 3 ori pe saptamana la antrenamente si deja il visezi la TV, alaturi de o echipa de renume si cu numele aparandu-i mare in ziar: “X, cel mai bun sportiv al anului…”.

Dar in realitate …

Daca suspectezi ca ceva din ce am scris nu este adevarat, lasa-ma sa iti spun ca un studiu care a fost facut pe mai mult de 5.000 de elevi din Los Angeles, din cadrul Institutului “Los Josephson”, pare sa confirme spusele mele. Potrivit studiului, sportivii nu mai au timp de scoala, mai exact un procent de 72% dintre sportivi admit ca au trisat in timpul examinarilor. Mai mult de atat, sportivii de performanta regreta decizia parintilor de a-i inscrie la diferite cluburi sportive din cauza faptului ca performanta inseamna: timp petrecut departe de familie, copilarie pierduta mult prea devreme, stres, antrenamente mult prea solicitante pentru acea varsta etc. Sportul este bun, insa este si mai bun daca este cu masura. Dorinta de a face din cel mic un sportiv de performanta poate avea ca rezultat un adult analfabet, un adult care nu stie sa faca altceva decat sport… sportul pe care il practica.

Dar haideti sa recunoastem, sportul il poate ajuta pe cel mic sa-si faca prieteni.

  • Il dai prea devreme la scoala

Ai crede…

Educatia nu trebuie sa astepte. Parintii tai au asteptat sa implinesti varsta de sapte ani ca sa te trimita la scoala, dar astazi lucrurile s-au schimbat. De ce sa mai astepti cand il poti da la scoala chiar daca nu a implinit varsta corespunzatoare?

 

Dar in realitate …

Speram ca nu ai avut in plan reamenajarea subsolului, deoarece copilul tau va locui acolo timp indelungat. Un studiu realizat de Fundatia Nationala pentru Cercetare Educationala din Marea Britanie a ajuns la concluzia ca micutii care incep scoala inainte de varsta de sase ani sunt mult mai supusi riscului de a nu urma cursurile invatamantului superior. Aceasta poate reprezenta o problema destul de mare la maturitate, in cazul in care copilul, devenit adult, va trebui sa se angajeze. Diplomele au jucat un rol important in vietile noastre inca de pe vremea parintilor nostri si si-l vor mentine si de acum inainte.

Cercetatorii spun ca decizia de a nu-si continua studiile ii face pe oameni sa sufere de atacuri de anxietate si sa se confrunte cu probleme de stima de sine scazuta.

Text: Andreea Popescu