Mai buni de Sarbatori?

sarbatori-sursa_shutterstockPiramida argintie pentru brad facuta impreuna cu “doamna” la lucru manual, amintirea bunicii cu mainile mirosind a leustean, tata care iti canta fals poezia cu gandacelul, mama cu zambetul ei parca din ce in ce mai luminos, copilul tau care stii sigur ca poate sa schimbe polaritatea pamantului doar cu un zambet, speranta ca anul care vine o sa fie mai ingaduitor cu visele tale…
Pe tine ce te face mai bun de Sarbatori?
 
Spiritul sarbatorilor este, de fapt, mai bine spus, o stare de spirit. Este nevoia de a fi impreuna cu ceilalti, de a fi din nou copii, de a simti bucuria si beneficiile pe care le aduce pentru fiecare in parte perioada de Sarbatori, de la ceea ce asteptam de la noi pana la ce asteptam din partea celorlalti. Spiritul de sarbatori penduleaza intre o stare latenta de bucurie si asteptarea sub diversele ei forme. Este perioada in care ne permitem ceea ce, de-a lungul anului, poate indraznim mai putin: sa fim copii pentru a retrai, macar in parte, frenezia etapelor de la inceput de viata.

De ce credem in miracole de Sarbatori ?
In perioada sarbatorilor de iarna se activeaza foarte mult functia magica. Indiferent care este atitudinea fata de ideea de Mos Craciun, undeva in dinamica noastra interioara apare acest magic, ca stare. Oricat de ursuz, singuratic sau inchis ar fi un om, in perioada Sarbatorilor se sesizeaza o crestere a tonusului, o unda de confort, de bucurie si deschidere. Desigur, in functie de istoria si contextul vietii fiecaruia, la unele persoane aceasta stare este umbrita de anumite neplaceri si deci traita mai echilibrat, in schimb ce la altii, ea este traita la modul exploziv.

De ce suntem mai buni?
Sarbatorile sunt contextul perfect in care apare nevoia si dorinta de a fi mai buni. Aceasta nevoie este necesar sa fie insa exclusa din aria de actiune a termenului “trebuie”. Nu TREBUIE sa fim mai buni, mai darnici, sa gandim mai curat, ci doar sa invatam sa dam curs nevoii de a fi mai buni, atat pentru noi, cat si pentru cei din jur. Ceea ce ni se impune sau ni se autoimpune nu ne da sansa sa ajungem la ceea ce suntem si la felul in care simtim lucrurile.
Spiritul Sarbatorilor este si ramane, in ultima instanta, acest mod de a simti impreuna, de a simti mai frumos, de a simti si a ne lasa mai mult in voia a ceea ce izvoraste din interiorul nostru si mai putin in voia a ceea ce vine ca o presiune din afara. Desigur, o lume total abandonata in bratele lui “a simti” este de fapt utopica. Tocmai de aceea este necesar sa invatam sa negociem intre realitatea noastra interioara si cea exterioara.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: 
Psiholog Stefania Nita
Tel: 0721 207 728