Internetul si calculatorul – mijloace de insingurare?

internetExista in prezent multe controverse legate de pierderea sentimentelor si nivelul scazut de comunicare interpersonala cauzat de internet si noile tehnologii precum telefonia mobila. Numerosi specialisti afirma ca aceasta tendinta ar fi rezultatul globalizarii informatiei, al supracomunicarii la scara planetara. Se discuta intens despre un asa-numit paradox al comunicarii care spune ca supracomunicarea distruge comunicarea propiu-zisa.
 
Discutiile devin superficiale
Intr-o epoca naucitoare in care orice individ poate fi capabil sa discute prin intermediul tehnicii ultramoderne cu oricine, oricand, oriunde, comunicarea pare a-si fi pierdut intr-adevar caracteristica sa de intimitate, pare sa-si fi pierdut insasi esenta ei. Prin prisma acestui fapt se poate spune, din pacate, ca nimeni nu mai vorbeste cu nimeni. Discutiile devin superficiale, asa-zis virtuale, de barfa usoara si can-can.

Oamenii isi pierd exercitiul lecturii
Cunoscutul psihiatru roman, dr.Florin Tudose, afirma referitor la lectura ca numai textul scris si tiparit poate avea o functie de ordonare a mintii. Textul electronic imprimat pe ecranul calculatorului si manuit din butonul mouse-ului nu poate avea  acelasi efect ordonator, mintea umana fiind in acest caz sectionata. Spre diferenta de ecranul obositor si nesanatos al calculatorului, acelasi specialist confirma ca textura hartiei, mirosul cernelii, finetea paginii si chiar culoarea cartii sunt odihnitoare, relaxante pentru creier.

Calculatorul distruge emotiile umane
Calculatorul si, implicit, internetul poate fi apreciat in mod inevitabil drept un inamic declarat al sentimentelor umane, mergand spre distrugerea emotiei, indrumand omul catre o lume virtuala, o blogosfera, care ii desparte pe parteneri de taramul palpabil, fizic, omenesc. Noile tehnologii ale secolului XXI ne imping spre insingurare prin conditionarea tot mai accentuata de reteaua internet. Aceasta cucerire stiintifica dar si maladie contemporana, ne este accesibila azi inclusiv prin intermediul calculatoarelor portabile sau chiar a telefoanelor mobile. Aproape ca oamenii comunica in mod permanent cu ajutorul telefonului mobil si afirma ca sunt in comunicare. Comunica prin intermediul messenger-ului si afirma acelasi lucru. Putini sunt dintre cei lucizi si pot sesiza capcana ascunsa a non-comunicarii.Cu cat comunicarea este mai lunga, mai intensa, cu atat persoanele care dialogheaza sunt mai singure si mai retrase.

Tehnologia noua inlocuieste vechile forme de socializare
Ecranele calculatoarelor si internetul tind, in lumea moderna, sa inlocuiasca vechile si eficientele forme de socializare precum vizionarea unui film la cinematograf, plimbarile in parc sau participarea la un concerte. Formatiile muzicale sunt astazi mp 3-uri raspandite in zeci de gigabytes, cinematografele sunt mpeg-uri trase de pe diverse huburi in cateva minute, parcurile si iesirile in oras sunt inlocuite de Counter Strike si convorbirile nesfarsite pe messenger si pe forumuri cu necunoscuti de aiurea.

Text: Flavius Deheleanu
FOTO: Colectia Z