Mananca mai putin si vei trai mai mult!

shutterstock_36892219Uita de sportul care iti duce la extrem organismul sau de medicamentele care iti promit viata lunga, deoarece cercetatorii in domeniul sanatatii au gasit metoda perfecta si, in acelasi timp, eficienta pentu viata lunga: mancatul mai putin.

Da, ai citit bine! Se pare ca pur si simplu mancatul mai putin creste speranta de viata.
Dr. Michael Mosley, prezentator al emisiunii „Horizon” difuzata pe postul de televiziune BBC Science, a declarat ca rata metabolica mare este un factor de risc pentru mortalitatea timpurie. Mai mult de atat, el a dat exemplu comunitatile din Japonia si SUA, care urmeaza diete stricte cu continut caloric scazut si care traiesc mai mult decat media globala.
Tot el a declarat ca dietele cu restrictii calorice semnificative (pana la 600 de calorii pe zi) ajuta organismul sa se adapteze la acest stil de viata si incetineste rata metabolismului, care, in cele din urma, ajuta la prelungirea vietii.
„In cele din urma, imbatranirea este un produs cu o rata metabolica mare, care, la randul sau, creste numarul de radicali liberi pe care ii consumam. Accentuarea limitarii numarului de calorii va face organismul sa se adapteze si sa-si incetineasca metabolismul. Este o versiune a «ceea ce nu te ucide te face mai puternic»”, a declarat doctorul pentru „Daily Mail”.
In esenta, studiul arata ca, atunci cand omul manaca mai putin, organismul secreta o molecula cunoscuta pentru rolul important pe care il joaca in functii ale creierului precum memoria, invatarea sau controlul anxietatii. Prin urmare, cercetatorii au constatat faptul ca este necesara reducerea cu doar 30% a cantitatii de hrana consumate zilnic pentru a mentine mintea in forma si pentru a trai pana la adanci batraneti.
„Daca se reduce dieta unui sobolan cu 40%, acesta va trai cu 20 de procente mai mult. Deci, in ceea ce ii priveste pe oameni, asta ar insemna o viata mai lunga cu 20 de ani”.

Studiul cercetatorilor americani, publicat in Journal of the American Medical Association, este primul care demonstreaza scaderea ratei de degradare a ADN-ului datorita unui regim alimentar hipocaloric.

 

Text: Andreea Popescu