Maria Dragomiroiu: Albirea cu bicarbonat

igiena_dentara_maria_dragomiroiuDoamna cu cea mai renumita podoaba capilara din muzica romaneasca, Maria Dragomiroiu, are o dantura de invidiat. Surprinzator este ca celebra cantareata nu a fost niciodata nevoita sa treaca pragul unui cabinet stomatologic

Indiferent cat de frumoase sunt trasaturile fetei, daca dintii sunt urati vor atrage imediat atentia si vor umbri toate celelalte atuuri. Un zambet frumos poate schimba semnificativ infatisarea unei persoane, da incredere si respect de sine. Majoritatea dintre noi am avut cel putin o data in viata o problema stomatologica mai mult sau mai putin serioasa.

 Sunt insa si oameni norocosi, care nu stiu ce este aceea o durere de dinti. Printre privilegiati se numara si Maria Dragomiriu al carei secret il vom afla in cele ce urmeaza…

 

„Mostenirea” Mariei Dragomiroiu
„Secretul frumusetii si al sanatatii mele consta, in totalitate, in gene. De la bunica am mostenit parul si dantura, iar tenul de la mama.
Sunt adepta naturalului si de aceea nu am fost niciodata la un tratament pentru albire a dintilor, de exemplu. Singurul demers pe care il fac in acest sens este sa ma spal, din cand in cand, pe dinti cu bicarbonat.
In ceea ce priveste ingrijirea curenta a danturii, nu pot spune ca fac ceva deosebit. Ma spal pe dinti dimineata si seara, fara a face din asta o regula. Am grija si la alimentatie, dar nu neaparat pentru pastarea frumusetii dintilor, ci mai degraba pentru sanatatea intregului organism. Nu pot renunta totusi la unele obiceiuri alimentare, nici macar pentru protejarea vocii. De exemplu, acum mananc fierbinte, iar apoi beau ceva rece sau mananc o inghetata”.

„Este adevarat ca nu sunt un al cabinetelor de stomatologie, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim prevazatori si sa facem un control de specialitate. Eu spun numai ca anumite persoane au mai mult noroc din acest punct de vedere”. Maria Dragomiroiu

Factorul genetic diminueaza riscul aparitiei cariilor
Factorul genetic are, intr-adevar, un rol important in aparitia cariilor si a bolilor parodontale. Chiar daca microorganismele prezente in cavitatea bucala sunt cauza aparitiei acestor afectiuni, daca nu exista predispozitie genetica, nici problemele stomatologice nu apar.
Indiferent daca avem sau nu un fond genetic favorabil, trebuie sa tinem cont si de stilul de viata, in special de alimentatie si de conditia fizica. Sunt recomandate alimentele naturale, cat mai putin prelucrate si mult sport.

In viitor, genetica va contribui la depistarea, diagnosticarea  si tratarea bolilor dentare transmise genetic. Va veni vremea, cand vom putea face teste speciale pentru a vedea daca avem sau vom avea afectiuni stomatologice sau alt tip de patologie orala.

  • Sfaturi de igiena dentara
    • Periati-va dintii obligatoriu dupa fiecare masa (in special dupa micul-dejun si cina);
    • nu evitati periutele electrice – sunt foarte eficiente;
    • cel putin o data pe saptamana, folositi ata dentara pentru igienizare;
    • apa de gura ajuta la eliminarea bacteriilor si improspatarea respiratiei;
    • controalele periodice si detartrajele se fac anual.

Text: Adina RADU
Consultant: Dr. Cristina Radutoiu
Medic primar stomatologie generala