Igiena dentara inca din copilarie

igiena_dentara_sursa_shutterstockOrice persoana isi doreste dinti frumosi si sanatosi si ii invidiaza pe cei cu zambet stralucitor, cu “perlute” asezate fiecare la locul lor. Dar putini sunt cei care au asa ceva de la Mama Natura. Majoritatea invidiatilor sunt, de fapt, cei care au o igiena dentara buna si au grija de dintii lor inca din copilarie.

Pentru o igiena completa
Anticii prescriau colutorii (solutii pentru curatat), pulberi abrazive si mestecarea unor besisoare de lemn parfumat. Periuta dentara a aparut abia in ultimele secole. Ea a fost initial din par natural, dar acum, in urma studiilor facute, se recomanda periute cu fire din plastic, in diverse forme, in functie de necesitatile fiecaruia.

O igiena completa presupune utilizarea periutei si pastei de dinti, a atei dentare, si, mai ales , vizite regulate la medicul stomatolog.

Fiecare isi poate gasi o periuta de dinti si o pasta care sa i se potriveasca. Ca este o periuta clasica sau una electrica, ambele se folosesc dupa aceleasi reguli generale: trebuie folosite de minim doua ori pe zi (dimineata si seara) dupa mesele principale. Pe langa periuta “clasica” exista  periute de diverse forme, specializate pentru situatii deosebite. De exemplu pentru persoane cu lucrari fixe (punti dentare, coroane), dinti parodontotici mai mult sau mai putin mobili.

Ata dentara este al doilea mijloc ca importanta in prevenirea cariilor. Cu ea se indeparteaza resturile alimentare ramase interdentar – se introduce intre doi dinti vecini, alunecand pe suprafetele lor, cu grija de a nu leza papila interdentara.
In general, dupa periaj se recomanda utilizarea apei de gura. Aceasta contine antiseptice speciale (clorhexidina, listerina etc.), antiinflamatoarele si substantele odorizante.

 

Controlul stomatologic este obligatoriu la toate varstele
De la bebelusi si mamici insarcinate pana la persoane in varsta, toti trebuie sa trecem pe la medicul stomatolog. Igienizarii facute in cabinet (detartraj, periaj profesional, air-flow) medicul stomatolog ii adauga sfaturi si recomandari suplimentare, dupa situatie, fiecarui pacient in parte:
– administrarea de fluor la mamele insarcinate;
– fluorizari;
– sigilari pentru dintii permanenti proaspat aparuti;
– ape de gura speciale, colutorii si paste;
– spray-uri orale.

Intotdeauna este mai bine, mai usor, mai nedureros si mai ieftin sa previi decat sa tratezi. O carie intr-un stadiu incipient, superficiala, se trateaza cu mult mai usor decat un dinte cu un granulom periapical.
Prietenii buni sunt cei care va ajuta sa va fie mai bine, iar medicul stomatolog este in mod sigur unul din ei. Asa ca, va rog… Zambiti!

Text: Dr. Ioana Georgescu-Busuioc
Centrul de Diagnostic si Tratament Victor Babes