Strungareata, detaliul fermecator

Farmecul strungareteiLa unii oameni dintii din fata sunt spatiati, avand goluri intre ei, ca si cum ar fi implantati in arcadele dentare la distanta unul de altul. Este vorba de o anomalie dentara denumita stiintific diastema, iar popular, strungareata. Termenul de strungareata isi are originea in cuvantul popular strunga, care inseamna deschizatura ingusta din ingradirea unei stane prin care trec oile una cate una la muls.

Strungareata reprezinta o spatiere intre dintii incisivi centrali permanenti, intalnita mai des la dintii superiori si mai rar la cei inferiori. Spatiul dintre dinti poate avea dimensiuni mergand de la jumatate de milimetru pana la cativa milimetri. In unele cazuri, distanta intre doi incisivi este aproape cat latimea unui dinte.  Interpretata uneori drept o trasatura in cadrul unor clasificari caracteriologice sau considerata ca o particularitate capabila de a da farmec figurii, strungareata reprezinta in mod cert, o anomalie dentomaxilara in care dintii nu sunt implantati corect pe arcadele dentare.
 
Mostenita sau falsa
Atunci cand toti dintii sunt distantati intre ei, explicatia este de natura ereditara, constand in mostenirea de la tata a dimensiunilor maxilarelor mai mari si de la mama a dimensiunilor dintilor intotdeauna mai mici. Exista si o cauza falsa care favorizeaza aparitia strungaretei datorita insertiei prea joase a fraului buzei, o formatiune anatomica asemanatoare fraului limbii sau a ”atei” de sub limba. Este vorba in acest caz, de existenta unui sept fibros care duce la aparitia strungaretei. Septul poate fi inlocuit printr-o interventie chirurgicala. In cazul strungaretei mostenite ea se poate remedia de catre medicul stomatolog. Inlaturarea strungaretei se face in jurul varstei de 8-10 ani. O corecta aplicare a aparatelor ortodentare poate da rezultate spectaculoase, disparitia strungaretei putand fi obtinuta in 12-14 zile. Totul consta in respectarea cu rigurozitate a tot ceea ce trebuie facut dupa aceea. Tratamentul strungaretei poate fi efectuat fie separat, fie in cadrul corectarii si a altor anomalii dentare. Strungareata, la copii, este perfect remediabila.

Spatieri normale
Intre 4-5 ani si 8-9 ani apare o spatiere normala a dintilor, care are drept scop pregatirea spatiului in vederea eruptiei dintilor permanenti. Ei fiind mai mari decat cei temporari au nevoie de spatii mai mari pentru implantarea lor pe arcade. Prin distantarea existenta a dintilor temporari, li se vor crea acestora conditii mai bune si ei nu vor mai aparea inghesuiti.

Text: Ana Macovei