Menopauza la barbati: tot ce trebuie sa stii despre ea

Menopauza la barbati: tot ce trebuie sa stii despre eaFemeile nu sunt singurele afectate de schimbarile la nivel hormonal. Se pare ca si barbatii experimenteaza aceleasi simptome precum femeile in perioada menopauzei. Schimbarile hormonale sunt o parte naturala a procesului de imbatranire. Termenul de menopauza la barbati sau andropauza este utilizat pentru a descrie scaderea nivelului de testosteron ce intervine odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, menopauza la barbati este total diferita de menopauza la femei.



 

Cauze ale menopauzei la barbati

Scaderea nivelului de testosteron este un factor foarte important in ceea ce priveste andropauza. Totusi, pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, nu numai testosteronul scade, ci si nivelul unui alt hormon numit SHBG – o proteina plasmatica. Astfel de schimbari intervin, de obicei, dupa varsta de 45 de ani. Testosteronul este hormonul care se afla la originea pilozitatii, vocii si mentine producerea de spermatozoizi. In plus, influenteaza libidoul.

 

Simptome ale menopauzei la barbati

Unii dintre barbati au un nivel scazut de testosteron fara a experimenta anumite simptome, altii, insa, pot experimenta schimbari in ceea ce priveste functiile sexuale (disfunctie erectila, dorinta sexuala redusa, infertilitate), aparitia insomniilor, schimbari fizice (scaderea densitatii osoase, caderea parului), dar si schimbari emotionale. Nivelul scazut de testosteron poate contribui la scaderea increderii in sine, poate aparea depresia, dificultatile de concentrare etc. Nu trebuie insa sa uitam ca aceste semne si simptome sunt o parte normala a imbatranirii.

 

Diagnosticarea si tratarea menopauzei la barbati

Pentru a diagnostica menopauza la barbati, este neaparat nevoie sa consultati un medic specialist. Acesta va efectua un examen fizic, va pune intrebari in legatura cu simptomele, va solicita efectuarea unor teste pentru a exclude alte probleme medicale si va trebuie sa faceti si un test de sange pentru masurarea nivelului de testosteron. Daca medicul va recomanda, exista terapia de substitutie cu testosteron, la fel ca si terapia de substitutie hormonala in cazul femeilor. Efectele acesteia nu sunt, insa, foarte clare. Este foarte important sa faceti alegeri sanatoase in ceea ce priveste stilul de viata. Activitatea fizica va ajuta sa va odihniti mai bine si sa va imbunatatiti starea de spirit. Consumati alimente sanatoase si apelati la consilierea psihologica.

 

Asadar, menopauza la barbati nu este o afectiune de speriat, ci este, practic, o tranzitie de la o etapa la alta a vietii. Andropauza exista, asa ca nu ne putem ascunde dupa deget. Important este cum acceptam si ce facem in viata, inca din tinerete, pentru a avea o batranete fericita.

 

Text: Ruxandra Raica