Mesajele scrise dauneaza comunicarii verbale

-0shutterstock_256775Poate ca ati mai auzit ca mesajele scrise de pe telefonul mobil sau de pe calculator au un impact negativ asupra sanatatii. Insa, mai nou, aceste mesaje au un impact negativ si asupra comunicarii verbale, conform unui nou studiu. Cercetatorii britanici au realizat un studiu in care au urmarit felul in care se exprimau studentii care scriau mai multe mesaje si cei care citeau si vorbeau la telefon. Dupa terminarea studiului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca studentii care scriau mai multe mesaje pe zi refuzau categoric introducerea cuvintelor noi in vocabularul lor.

Pe de alta parte, cei care au citit carti, reviste si ziare si chiar au vorbit mai mult la telefon au adoptat cu usurinta cuvinte noi in vocabularul lor. “Presupunerea noastra legata de mesajele scrise este ca acest lucru incurajeaza folosirea limbii fara restrictii. Dar studiul a constatat ca acest lucru este un mit. Oamenii care au acceptat mai multe cuvinte au facut acest lucru deoarece ei au fost mai in masura sa interpreteze sensul cuvantului sau sa il tolereze mai bine. In schimb, studentii care obisnuiau sa scrie mai multe mesaje au respins cuvintele noi”, au declarat cercetatorii.

Cercetatorii incurajeaza flexibilitatea lecturii si utilizarea limbii. Cititul si vorbitul ii ajuta pe oameni sa-si dezvolte abilitati care sa le permita sa-si insuseasca cuvinte noi sau neobisnuite. In contrast, mesajele scrise sunt asociate cu constrangeri rigide lingvistice care provoaca oamenii sa refuze cuvintele noi si corecte ale limbii.

 

Text: Andreea Popescu