Mestecatul gumei ne afecteaza memoria

17354584Cine ar fi crezut ca mestecatul gumei are chiar si cea mai mica legatura cu memoria? Cercetatorii de la Universitatea Cardiff din Anglia s-au gandit la asta si au realizat un studiu in acest sens. Astfel, au aflat ca persoanele care mesteca guma isi reamintesc mai greu liste cu numere si litere, fata de cei care nu au acest obicei.

Oamenii de stiinta cred ca miscarea implicata in mestecare impiedica abilitatea creierului de a memora liste seriale. Miscarile continue ne distrag atentia si astfel ne afecteaza memoria pe termen scurt.

Studiul pune sub semnul intrebarii ideea anterioara potrivit careia guma de mestecat, in special cand este aromata, ne imbunatateste performantele creierului. Au fost studii care sustineau ca guma imbunatateste concentrarea pentru ca declanseaza o marire a fluxului sangvin in creier. Dar acum, cercetatorii si-au dat seama ca o activitate orala, cum ar fi mestecatul gumei, poate interfera cu procesul care este in mod normal folosit pentru memorarea continutului verbal.

Persoanele implicate in studiu au fost impartite in doua grupuri si li s-au dat diverse sarcini de indeplinit, fie cand mestecau guma, fie cand nu aveau guma si, in urma rezultatelor obtinute, s-a ajuns la concluzia ca mestecatul gumei ingreuneaza memorarea.

Text: Bianca Badescu