Metabolism lent? Ajuta-l sa prinda viteza!

shutterstock_27626512Nu de putine ori am auzit oameni plangandu-se ca iau prea mult in greutate din cauza metabolismului. Cei slabi sunt norocosii posesori ai unui metabolism rapid, iar ceilalti sunt condamnati sa tot acumuleze kilograme in plus, totul din cauza unui metabolism lenes. Lucrurile nu stau insa chiar asa, nu sunt batute in cuie si de neschimbat. Putem slabi fara sa tinem diete, daca ne ajutam metabolismul sa functioneze mai bine.



Echilibrul alimentar ajuta metabolismul

In afara de cazurile in care vorbim de anumite boli care determina ingrasarea, oamenii acumuleaza surplus de kilograme din cauza obiceiurilor daunatoare pe care le au. Suntem ceea ce mancam si noi singuri ne putem forma metabolismul de asa maniera incat sa ne mentinem la o greutate normala, prin cateva lucruri mici, dar importante, care trebuie sa ne intre in rutina. Nu este nevoie de diete drastice care sa ne afecteze sanatatea, ci de putina disciplina in alimentatie si in stilul nostru de viata.

In primul rand, trebuie sa mancam atat cat consumam. Este necesar sa tinem cont de numarul de calorii pe care le au alimentele si sa ne adaptam dieta la efortul fizic pe care il facem. In functie de cat de multe calorii ardem pe zi, trebuie sa ne stabilim o cantitate de alimente proportionala, pentru ca ceea ce mancam peste cat consuma corpul nostru se transforma in kilograme in plus. Acum ca exista calculatoare calorice peste tot pe internet, iar alimentele au numarul de calorii scris pe eticheta,  nu mai este deloc complicat sa estimam ce numar de calorii ne este necesar.

In metabolism mai putin inseamna mai mult

Al doilea pas este sa eliminam din dieta noastra alimentele bogate in zahar, mancarea fast-food, prajelile si sucurile, care au un numar foarte mare de calorii. Daca nu ne putem abtine totusi sa ne delectam din cand in cand cu astfel de alimente sau bauturi, este bine sa le consumam in prima parte a zilei, pentru a-i permite organismului sa-si produca energia din ele.

Micsorarea portiilor este urmatorul pas ce ne poate ajuta sa slabim. Putem manca lucrurile care ne plac, dar in portii mai mici. Nu trebuie sa ne abtinem de la mancarurile care ne plac, ci trebuie sa stim cand sa ne oprim si sa facem asta. Este esential sa mancam trei mese pe zi si sa avem doua gustari intre ele, formate insa din alimente sanatoase. Respectarea unui program de masa este de asemenea benefica. Mancand mai putin, dar mai des, ne putem tine in frau mai usor foamea. Infometarea nu este o solutie, pentru ca incetineste functionarea metabolismului.

Atunci cand consumam mai multe calorii decat am avea nevoie, putem compensa facand efort fizic. Activitatea fizica ajuta corpul sa transforme grasimile in energie, in loc sa le stocheze si sa ne provoace ingrasarea. Corpul transforma in energie mai intai carbohidratii, apoi grasimile si proteinele. De aceea este important sa facem miscare, pentru ca organsimul nostru sa poata arda grasimile.

Ajutoare naturale pentru accelerarea metabolismului

Este bine sa mancam in special fructe si legume, pentru ca nu contin foarte multe calorii si, in plus, ne furnizeaza vitamine si minerale naturale care ne ajuta sa fim sanatosi. Sunt anumite alimente care ajuta la accelerarea metabolismului datorita continutului natural de crom, iod, acid folic, carbohidrati si fibre. Ficatul, vita, puiul, drojdia de bere, germenii de grau si spanacul sunt bogate in crom, fructele, legumele si cerealele contin carbohidrati si fibre, ouale, pestele si fructele de mare au iod care activeaza tiroida si grabeste metabolismul, iaurtul, branza si laptele cu continut scazut de grasimi au calciu – toate aceste alimente sunt potrivite daca vrem sa ne acceleram metabolismul.

In ultimul rand, putem apela si la cateva ”artificii” naturale care ne ajuta metabolismul sa functioneze mai rapid: cafeina ne face corpul sa arda calorii mai repede, de aceea 1-2 cesti de ceai verde sau cafea pe zi sunt recomandate in aceste cazuri. In loc de chipsuri, biscuiti sau bomboane, intre mese putem consuma batoane de proteine, dar cu moderatie si nu trebuie sa uitam sa bem multa apa – cel putin 1,5 litri pe zi!

Daca aceste mici trucuri ne intra in obisnuinta, putem ajunge la o greutate normala intr-un mod firesc si sanatos, care sa nu ne deregleze organismul.

 

Text: Bianca Badescu