Mituri si adevaruri despre sarcina

1a4aaauyvh1Esti gravida, ai greturi sau pofte ciudate, uiti lucruri importante, iar persoanele din jurul tau se intrec in a-si da cu parerea despre bebe numai privindu-ti burta? Birgit Lane, autoarea cartii “1000 de intrebari adresate moasei”, incearca sa lamureasca unele dintre miturile care circula despre femeia gravida. Cu siguranta, unele dintre aceste mituri nu iti sunt straine.

  1. Un abdomen rotund indica faptul ca vei avea o fata

Fals. Gravidele care au burta usor ascutita nu pot fi sigure ca vor aduce pe lume un baiat, asa cum nici cele cu burta mai rotunjita nu pot fi sigure ca vor da nastere unei fetite. Doar ecografia efectuata la 16 saptamani de sarcina poate dezvalui sexul bebelusului, desi medicii pun deseori sub semnul intrebarii chiar si acest rezultat ecografic.

Birgit Lane explica faptul ca bazinul mamei si tesuturile muscular si conjunctiv sunt cele care determina forma sferica sau conica a burtii. Dar exista, intr-adevar, si situatii in care baietii sunt putin mai mari decat fetele, din acest motiv burta fiind, uneori, usor ascutita.

 

  1. Fetele vin pe lume putin mai tarziu pentru ca le mai trebuie timp sa se faca frumoase!

Partial adevarat. Un studiu suedez arata ca baietii sunt, de regula, mai nerabdatori sa iasa la aer curat. Nici cercetatorii nu stiu de ce se intampla asta. “Este clar, totusi, ca, la nastere, baietii sunt cel putin la fel de frumosi ca fetele”, spune Lane.

  1. Fiecare copil o costa pe mamica un dinte

Fals. Alimentatia este foarte importanta pentru pastrarea sanatatii in timpul sarcinii. In copilarie si adolescenta, femeia acumuleaza multe rezerve de fier si calciu, care o pregatesc pentru o eventuala sarcina. Nevoile fatului pentru fier si calciu sunt foarte mari, iar daca alimentele consumate de femeie nu contin aceste elemente-cheie, acest lucru ii va dauna atat ei, cat si bebelusului.

In timpul sarcinii, pierderile de calciu din oase si dinti pot fi mari. Femeile ar trebui sa-si asigure o doza de 1500 mg de calciu in fiecare zi, fie din alimente, fie din suplimente. Dintii ar putea cadea doar in situatia in care aceste rezerve nu exista.

Cat adevar se gaseste in aceasta afirmatie? Lane ne spune ca e adevarat ca, “prin micile modificari hormonale, bacteriile se pot raspandi mai usor. In plus, saliva contine mai mult acid, care provoaca aparitia cariilor dentare.” Insa daca iti asiguri necesarul de calciu si iti ingrijesti dintii regulat, nu ar trebui sa te mai temi de caderea lor.

  1. La al doilea copil, burta creste mai repede

Fals. Multe femei cred ca tesuturile conjunctiv si muscular cedeaza mult prea devreme, deoarece sunt deja suprasolicitate de prima sarcina. Nu exista insa dovezi stiintifice in acest sens. “Copilul ?i uterul cresc la fiecare sarcina cu aceeasi viteza”, spune Birgit Lane.

  1. Daca ai greturi, vei avea o fata

Fals. Se spune ca, daca ai greturi intense in primul trimestru de sarcina, vei avea o fetita, iar daca acestea sunt mai slabe si mai reduse ca intensitate, vei avea un baietel.  Greturile matinale sunt adesea parte a graviditatii, dar nu sunt obligatorii in cazul tuturor femeilor care raman insarcinate. Procentul pentru baietei si fetite este egal atat la gravidele cu greturi intense, cat si la cele cu greturi ceva mai usoare.

Birgit Lane spune ca motivul gretei este hormonul de sarcina HCG (serveste la mentinerea sarcinii). Desi concentratia hormonului este mai mare in cazul in care ai fata, este hotarator raspunsul individual la acest hormon. “Unele femei sunt mai sensibile”, este concluzia autoarei referitor la acest fenomen.

  1. Femeile gravide sunt uituce

Adevarat. Multe femei se plang in timpul sarcinii si dupa aceasta perioada de pierderi de memorie. Un studiu canadian arata ca acest fenomen depinde de sexul copilului: femeile care poarta fete in pantece au rezultate slabe la aceste teste. Cercetatorii au descoperit ca un nivel crescut al hormonului HCG poate influenta performantele creierului. Acestia presupun, de asemenea, ca si privarea de somn joac? un rol insemnat. Nivelul mare al anumitor hormoni actioneaza asupra unor regiuni din creier care raspund de memorie.

  1. Gravidele poftesc la muraturi

Fals. Dar preferinta pronuntata pentru combinatii ciudate cum ar fi dulce cu acru sau dulce cu iute la femeile insarcinate nu poate fi negata. Explicatia se gaseste tot in hormoni: “Ca urmare a cresterii hormonului HCG la inceputul sarcinii, unele femei reactioneaza prin pofte, altele prin greturi”, ne lamureste Lane. Poftele femeii gravide nu au nicio relevanta pentru starea sarcinii, ele sunt niste mituri. Aceste capricii apar pe un fond de instabilitate emotionala a femeii in aceasta perioada.

 

Text: Oana Anghel