NU esti ceea ce mananci!

NU-esti-ceea-ce-mananciSunt sigura ca ai auzit de mii de ori ca “esti ceea ce mananci”, insa nu cred ca te-ai gandit ca aceasta zicala urmareste, de fapt, descurajarea oamenilor de a consuma alimente nesanatoase. Si poate cel mai interesant lucru este ca nicio logica nu poate sustine faptul ca esti/devii ceea ce mananci. De ce? Afla in randurile de mai jos…

 

O simpla analiza asupra zicalei sus-mentionate te va ajuta sa remarci ca…

Sa luam un exemplu simplu: o persoana de sex masculin consuma alimente care contin 60% carbohidrati si 20% grasimi. Daca el este ceea ce mananca, atunci trupul sau ar trebui sa contina mai multi carbohidrati decat grasime, lucru imposibil. Acum, sa trecem la diete. Daca, ipotetic vorbind, o dieta ar presupune consumul a 5% carbohidrati si 75% grasimi, totalul de rezerve de glicogen ale corpului s-ar reduce doar cu jumatate la aproximativ 1000 kcal, in timp ce continutul de grasime al organismului fie ar ramane acelasi, fie ar fi modificat foarte putin. Cum poate fi acest lucru adevarat? Simplu, daca mananci orez, asta nu inseamna ca organismul tau va deveni o pata mare de amidon. Dar ceea ce majoritatea oamenilor nu realizeaza este faptul ca, daca vor manca alimente bogate in grasimi, nu inseamna ca se vor transforma automat intr-o mare de grasime. Ce se intampla aici este faptul ca adaptabilitatea remarcabila a metabolismului uman regleaza nivelul de ardere a combustibilului disponibil. Cresterea nivelului de oxidare a grasimilor ca un raspuns la scaderea nivelului insulinei este o curba abrupta, astfel incat chiar si o scadere modesta a nivelului de insulina in acest interval poate imbunatati in mod semnificativ capacitatea organismului de a oxida grasimile.

     Metabolismul omului sanatos este extrem de adaptabil si ii permite acestuia sa tina o dieta bogata in grasimi, fara acumularea de grasime corporala in exces. Intr-un fel, acesta este similar tolerantei unui corp sanatos in fata unei diete foarte bogate in carbohidrati, fara a acumula cantitati excesive de glicogen in muschi si ficat.

 

Studiile in domeniu au cuvantul

     O serie de noi studii realizate de o echipa de cercetatori din cadrul Penn Medicina arata ca momentul in care iei masa ar putea fi la fel de important ca si cantitatea de alimente pe care o consumi. Acest lucru poate stabili daca organismul tau va transforma aceste calorii in energie sau daca le va stoca sub forma de grasime.

     Ceasul primar circadian din creierul nostru ne controleaza apetitul. Dar in corp, celulele mici sunt cele care controleaza totul. De exemplu, ceasurile periferice din ficat ajuta la reglarea metabolismului glucozei, iar ceasurile din celulele pancreasului joaca un rol important in secretia de insulina. Cu toate acestea, putini oameni cunosc modul in care aceste ceasuri comunica unul cu celalalt.

     Unul dintre specialistii care au studiat ceasurile organismului uman, Georgios Paschos, este de parere ca “suntem mult mai predispusi la stocarea caloriilor in exces in loc sa invatam sa le utilizam pentru nevoile noastre energetice atunci cand au fost consumate la momentul nepotrivit. Atunci cand mananci la momentul nepotrivit, caloriile consumate sunt utilizate intr-un mod diferit fata de caloriile care sunt consumate la momentul oportun”.

 

Text: Andreea Popescu