O altfel de dependenta: dependenta de internet si efectele negative asupra vietii reale

internetNu de putine ori ai intrat in panica atunci cand semnalul la internet a fost slab si n-ai mai putut trimite e-mailuri sau n-ai mai putut intra pe site-urile de socializare. Odata ce internetul a cazut, te-ai simtit singura, fara prieteni si… fara activitate? Ai grija, poti suferi de o forma de dependenta de internet. Nu o zic eu, ci medicii din Pennsylvania care au inaugurat un centru de tratament pentru dependentii de internet. Noul centru ofera facilitati digitale de dezintoxicare oamenilor care nu pot pune frana navigarii pe web.

Acest lucru duce la intrebarea: este dependenta de internet o afectiune reala? In timp ce cea mai recenta editie a Manualului de Diagnostic al Tulburarilor Mentale (un manual actualizat in fiecare an de Asociatia Americana de Psihiatrie) a refuzat sa recunoasca  acest lucru ca fiind o afectiune reala, expertii spun ca este adevarat faptul ca internetul poate dezvolta o dependenta nesanatoasa. Un motiv plauzibil ar fi faptul ca legatura permanenta cu prietenii si feedbackul instantaneu al prietenilor virtuali atunci cand suntem online genereaza eliberarea de dopamina din creier, lucru ce ne face sa ne simtim bine si sa tanjim dupa un alt “plus” de dopamina.

“Cei mai multi dintre noi utilizeaza tehnologii digitale intr-un mod excesiv, dar aproximativ 4 pana la 6% dintre oameni sunt cu adevarat independenti”, este de parere David Greenfield, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea din Connecticut si fondator al Centrului pentru Internet si Toxicomanie.

 



Simptome ale dependentei de internet

Dependenta digitala poate fi greu de definit, dar unele simptome sunt comune si rezulta dependenta.  In primul rand, oamenii dependenti de internet isi verifica mesajele sau navigheaza pe web impulsiv, fara a fi constienti ca acest lucru este facut in repetate randuri, la intervale de timp foarte mici. Alte semne includ starea de sevraj, cum ar fi iritabilitatea si depresia, atunci cand persoana in cauza este obligata sa se deconcecteze de pe toate dispozitivele. De asemenea, printre simptomele comune ale dependentei se numara si “relatia” cu internetul, o relatie nesanatoasa care afecteaza anumite aspecte ale vietii reale, cum ar fi performanta la locul de munca sau afectarea relatiilor cu cei din jur.

 

Afectiuni la care duce dependenta de internet

Desigur, atunci cand esti dependent, renuntarea totala la verificarea new feed-ului de pe Facebook sau a inboxului pare un lucru grav, iar in timp, aceste comportamente pot duce la probleme de sanatate, cum ar fi aparitia diabetului si a obezitatii, care sunt rezultatul  inactivitatii. O alta problema la care poate duce dependenta de internet este aparitia anxietatii. “Oamenii dependenti de internet stau tot timpul jos, asta insemnand ca trupurile lor produc cantitati excesive de cortizol, hormonul stresului, care contribuie la aparitia bolilor legate de stres.”

 

Ce ramane de facut?

In prima instanta, gandeste-te daca utilizarea internetului poate trece de linia de pe teritoriul dependentei. Trebuie sa faci diferenta intre viata reala si cea virtuala. Daca simti ca te regasesti in simptomele de mai sus, consulta un medic psihiatru care te poate ajuta in acest sens. Nu lasa internetul sa iti afecteaze negativ restul vietii tale! Iesi afara, plimba-te, lasa-ti telefonul in casa si cutreiera strazile, socializeaza si traieste!

 

Text: Andreea Popescu