Otitele medii, afectiuni ale urechii iarna

otitele_mediiOtita reprezinta un proces inflamator localizat la nivelul urechii. In functie de localizare otita poate fi externa, cand este afectat conductul auditiv extern si medie cand inflamatia cuprinde mucoasa din casa timpanului.

Otita medie acuta consta in inflamatia structurilor urechii medii fiind determinata de ascensiunea unei infectii de vecinatate prin intermediul trompei lui Eustache. Ea este frecvent intalnita la copii cu un maxim de incidenta pana la varsta de 2 ani. Otita medie acuta recurenta presupune repetarea a cinci sau a mai multor episoade de otita medie acuta in decurs de un an sau a trei episoade in decurs de sase luni. Otita medie cronica reprezinta persistenta peste 3 luni a unei otite medii.

Frigul favorizeaza aparitia otitei
Otitele sunt produse de infectii microbiene ale cailor aeriene superioare cei mai frecventi agenti patogeni implicati fiind Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis. Uneori otitele sunt favorizate de anumite procese inflamatorii ce afecteaza structurile din vecinatate (rinofaringite, rinosinuzite), de deviatiile de sept, polipozele nazale, anumite intervenetii chirurgicale la nivelul urechii sau perforatii ale timpanului sau anumiti factori constitutionali(distrofia, rahitismul, particularitatile anatomice ale urechii medii). Otitele sunt favorizate si de anumite boli imunodeficiente, diabet zaharat sau anumite carente alimentare si vitaminice. Unul dintre factorii deloc de ignorat in producerea otitelor sunt conditiile de mediu: frigul, umezeala, schimbarile bruste de temperatura.

Simptome in functie de faza evolutiva
In general otita se manifesta prin durere care creste in intensitate la apasarea urechii insotita uneori de mancarimi. Conductul auditiv extern ester rosu si inflamat iar uneori se poate sesiza prezenta unor scurgeri de culoare alba. Uneori pacientul prezinta dificultati la inghitire, senzatia de urechi infundate si de autofonie(impresia ca iti auzi propria voce cu intensitate crescuta). Uneori poate sa apara febra (39-40°), astenia, inapetenta si agitatia. La copilul mic starea generala e alterata uneori de convulsii, stare de delir, prostratie si tahicardie.

Tratamentul otitei
Pentru a efectua un tratament eficient este nevoie initial de o buna diagnosticare. Medicul ORL-ist va analiza simptomele si va realiza examenul clinic. Examenul acumetric si audiometric indica prezenta unei hipoacuzii. Examenul microbiologic din secretie este obligatoriu si util in alegerea antibioticului. Pentru identificarea complicatiilor medicul poate recurge la investigatii radiologice(tomografia computerizata). Tratamentul difera insa in functie de gravitatea problemelor putand cuprinde tratamente locale(antiinflamatoare), locoregionale(indepartarea factorilor favorizanti), generale(antibiotice, analgezice, antiinflamatoare) si chiar chirurgical. Otitele pot fi usor vindicate prin tratament. Exista cazuri in care vindecarea se face si fara tratament insa riscul de aparitie a complicatiilor este mare.

Text: Dr.Marian Stamate,
Medic primar ORL-Clinica ORL Coltea
E-mail : [email protected]
Dr. Madalina Cazan,
Medic rezident ORL (Clinica ORL Coltea)
Produse recomandat de specialistii farmaciilor catena: Bells vapour rub 50g