Pacientii cu scleroza multipla, risc scazut de aparitie a cancerului

shutterstock_82118716Pacientii cu scleroza multipla (SM) prezinta un risc scazut de a dezvolta cancer, conform ultimului studiu in domeniu. Studiul este primul care a investigat riscul de cancer general la pacientii cu SM, in America de Nord. Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica, ce afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici.

“Pentru ca sistemul imunitar joaca un rol important atat in aparitia ??cancerului, cat si in SM, am vrut sa aflam daca riscul de cancer este diferit pentru persoanele cu SM”, a declarat doctoral Elaine Kingwell, autorul studiului.

“Conform rapoartelor noastre, se pare ca pacientii cu SM prezinta un risc mai mic de dezvoltare a cancerului de ansamblu si in special a cancerului colorectal.”

Cercetatorii au comparat analizele pacientilor cu SM diagnosticati cu cancer de la spitalul British Columbia, cu cele ale populatiei generale. In timp ce au descoperit ca pacientii cu SM prezinta un risc mai mic de aparitie a cancerului – si in special de aparitie a cancerului colorectal -, au descoperit si ca riscurile de cancer la creier si de cancer la vezica urinara au fost usor crescute (desi nu in mod semnificativ). La pacientii cu SM recurrent sau cu debut de SM, riscul de cancer de piele non-melanom a fost semnificativ mai mare.

Studiile suplimentare vor fi necesare pentru a intelege care sunt adevaratele motive pentru care riscul de aparitie a cancerului este semnificativ mai mic la persoanele suferinde de screloza multipla.

“Aceste legaturi intre cancer si SM pot fi legate si de simptomele aparute la SM, care includ si oboseala, iar acest lucru face posibila mascarea simptomelor cancerului, care sunt trecute cu vederea”, spune Helen Tremlett, coautor al studiului.

Ea adauga ca, indiferent de concluziile studiului final, pacientii cu SM si medicii lor sunt incurajati sa urmeze liniile directoare de screening pentru cancer.

Savantii vor continua investigatiile pe viitor pentru a determina daca ratele de deces datorate cancerului sunt modificate la pacientii cu SM.

Studiul a fost publicat in revista Brain.

 

Text: Andreea Popescu