Pielea, memorie a emotiilor

Pielea, memorie a emotiilorFie ca se inroseste in fata unui compliment, fie ca vibreaza cand simte tandrete, pielea pare sa ne reflecte sentimentele.

Caldura, frig, durere, mangaieri, pielea le simte, le absoarbe, ducand mesajul la creier. Dar, din toate aceste informatii, tandretea este preferata. Cele cinci milioane de celule senzoriale si doi metrii patrati de piele care ne separa de lumea exterioara sunt un imens receptor de senzatii. Pielea este cel mai important organ al omului. Fiecare senzatie corespunde unui mesaj fundamental. Si primul din aceste mesaje e dragostea.
 
Dragostea se naste din atingere
Dragostea se naste din contactul fizic. Aceasta este concluzia la care au ajuns membrii laboratorului de psihobiologie din Sorbona.  De aceea copiii se simt linistiti cand sunt in bratele parintilor. De aceea este recomandat masajul la bebelusii nascuti prematur: atingerea le grabeste maturizarea. Pentru copiii cu nervozitate, fara somn, masajul ii ajuta sa doarma. Sunt practici pe care adultii le pot adapta pentru placerea lor. Ce poate fi mai senzual decat sa descoperi pielea celuilalt? In jocul seductiei dorinta o simti din privire si voce dar ea se concretizeaza in atingerea pielii. Atingerea este deci o forma de apropiere, un mijloc de cunoastere si de recunostere a celuilalt. De aceea anumiti sexologi recomanda cuplurilor aflate in criza sa faca masaj: atingerea este un schimb unde nu exista dominator si nici dominat.

Structura pielii
Structura pielii este foarte complexa dar poate fi rezumata la existenta a trei zone.
Epiderma este invelisul exterior al pielii. In ciuda grosimii infime (0,10 mm), ea este de o extrema rezistenta. La suprafata este acoperita de stratul cornos, un invelis rezistent si eficace. Epiderma este un tesut viu in continua refacere spre deosebire de tesutul cardiac, care se regenereaza mai lent, si de tesutul nervos, care nu se regenereaza. In principiu actiunea cosmeticelor se limiteaza la acest strat al pielii. Numai uleiurile esentiale pot trece si la celelalte straturi.
Derma, mai groasa, este compusa din numeroase fire de colagen si elastina. Elastina este cea care da pielii suplete si fermitate.
Hipoderma este stratul cel mai gros si mai adanc. Este zona unde sunt depozitate celulele adipoase.

Rani interioare, stigmate exterioare
Puseele de psoriazis, herpes sau acnee sunt puse la ora actuala pe seama stresului, nervozitatii, angoasei. Studiile de specialitate arata ca nu mai putin de 80% din bolile de piele sunt provocate de tulburari psihice. Cel care da atentie mesajelor dermei va ocoli o multime de neplaceri. Trebuie sa ajungem sa ne intelegem propria piele, descifrand limbajul ei. Motivul legaturii dintre psihic si piele este simplu: au aceeasi origine embrionara. Ele se formeaza impreuna, din aceleasi celule, in a 21- a zi de viata a embrionului. Am putea spune ca ascultand cu atentie limbajul pielii ne ascultam de fapt gandurile, intr-o forma mai concreta si mai atragatoare. In corpul nostru informatiile nu inceteaza sa circule. Suntem stresati sau avem emotii? Sistemul nervos va traduce aceasta informatie in limbaj biochimic. Astfel spus, suntem mai sensibili la alergii cand trecem prin emotii puternice. Adesea tratamentul are efecte bune. Uneori efectul lipseste si o simpla alergie se dovedeste mai complicata de cat am fi crezut. De aceea in bolile de piele este indicat sa consultati un dermatolog si un psiholog.

Loc al mesajelor
Nu suntem decat la inceputul descoperirilor privin legaturile dintre piele si creier. Cercetari recente vin sa arate efectul benefic al parfumurilor asupra imunitatii pielii. O alergie cutanata poate fi vindecata gratie unei simple inhalatii a mirosului potrivit. Neuromediatorii, acele mesaje chimice care circula intre piele si sistemul nervos, au rol in determinarea imunitatii si grosimii pielii, in producerea de colagen, de sebum si de pigementi. Cunoasterea lor amanuntita va permite in viitor sa avem parte de tratamente si mijloace de preventie mai eficiente. Dar pielea mai transmite si alt gen de mesaje. Machiajul, tatuajul sunt forme ale limbajului social prin care ne exprimam dorinta de a ne diferentia de ceilalti. Bolile de piele ne pun in situatii delicate, de aceea nu ezitati sa aveti grija de sanatatea dermei. Faceti masaje periodice, exfolieri, cumparati cele mai bune creme. Viata ta intima va fi satisfacuta: vei putea sa te bucuri in voie de trupul tau si sa oferi celuilalt ceea ce nu poti spune in cuvinte.

Text: Silviu Toma