Piercingul in buric: ingrijire si riscuri

piercing-buricDaca vei analiza cu atentie istoria grecilor, egiptenilor sau romanilor, vei afla ca oamenii isi faceau inca de pe atunci body piercinguri. Pe vremea aceea, isi „gaureau corpul” pentru a-si castiga un anumit loc intr-un grup, pentru a se feri de rau etc. Astazi, piercingurile reprezinta mai mult o metoda de a exprima anumite convingeri, iar piercingul in buric mai cu seama tine mai mult de decorarea corpului, pune in valoare zona abdomenului si atrage atentia asupra ei. Decizia de a-ti face un piercing este foarte importanta, asa ca trebuie sa iei in considerare cateva aspecte.



Afectiuni de care ar trebui sa tii cont

Exista cateva afectiuni de care ar trebui sa tii cont atunci cand vrei sa-ti faci un piercing in buric. Daca te confrunti cu o iritatie a pielii, cu roseata in zona buricului, daca ai o alunita, zgarieturi sau taieturi, ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte. De asemenea, daca suferi de diabet, hemofilie, o boala autoimuna, anumite boli de inima sau de alte afectiuni care interfereaza cu procesul de vindecare, nu ar trebui sa-ti faci un astfel de piercing. Daca ai planuri sa devii mamica sau daca esti deja insarcinata, renunta la aceasta idee!

Riscurile piercingului in buric

Principalul risc este acela de infectie daca acul cu care se realizeaza gaura nu este sterilizat. Apoi, te poti confrunta cu reactiile alergice, sangerarea etc. Infectiile pot fi cauzate de hepatita, HIV, tetanos sau anumite bacterii. Daca persoana care iti va face piercingul se va spala pe maini, va purta manusi si va steriliza echipamentul, riscul de infectie este redus. In plus, infectiile cauzate de anumite bacterii care patrund in zona respectiva pot aparea chiar si mai tarziu, dupa ce zona buricului s-a vindecat. O alta cauza a aparitiei problemelor este folosirea unor bijuterii nepotrivite. Daca bijuteria este prea mare, se poate reduce alimentarea cu sange a tesutului, apar umflarea si durerea. Daca este prea grea, prea subtire sau daca ai alergie la metal, corpul poate respinge bijuteria. Trebuie sa te asiguri ca bijuteria este una de foarte buna calitate. Bijuteriile din titan, otel inoxidabil sau niobiu sunt cel mai potrivite pentru a nu provoca infectii.

Ingrijirea piercingului

Ingrijirea corecta a piercingului este foarte importanta. In primul rand, nu trebuie sa atingi zona buricului pentru ca pe maini pot exista germeni care conduc la aparitia infectiilor. Trebuie sa eviti sa porti haine foarte mulate pe corp pentru ca frecarea poate intarzia vindecarea. La cateva ore dupa ce ti-ai facut piercingul, curata buricul cu sare de mare si apa calduta. Fierbe sarea in apa si las-o la racit, iar cu ajutorul compreselor sterile, curata zona timp de 10 minute. Apoi, clateste cu apa aproape rece si sterge zona cu un prosop curat. Apa sarata va curata zona si va ajuta la vindecare. Pana la vindecare nu trebuie sa faci baie, ci doar dus. Evita activitatile precum inotul si exercitiile fizice intense. Daca obisnuiesti sa dormi pe burta, incearca sa folosesti o perna. Timp de 6 luni, nu trebuie sa scoti piercingul din buric, cam aceasta este perioada de vindecare. In plus, trebuie sa ai un sistem imunitar sanatos pentru ca vindecarea sa fie rapida si fara probleme, asa ca hraneste-te corespunzator.

Text: Ruxandra Dumitrescu