Planul realist al unei pierderi sanatoase in greutate

poza femeie la dieta de slabireCu doua treimi dintre oameni care fie sunt supraponderali, fie obezi, greutatea este o preocupare majora. Excesul de kilograme duce la un risc crescut de a dezvolta diabet, boli de inima, unele forme de cancer, osteoartrita si chiar apnee. Pierderea in greutate nu aduce cu sine doar o schimbare fizica, ci si o imbunatatire a sanatatii.


Fii realista!


Chiar si o scadere de 5 la 15% din greutatea corporala te poate ajuta sa previi aparitia bolilor si poate imbunatati calitatea vietii. In cazul in care iti doresti sa ajungi la greutatea ideala, incepe cu obiective mai realiste. O pierdere in greutate in conditii de siguranta ar trebui sa fie de 1-2 kg pe saptamana. Daca slabesti mai mult de 2 kg pe saptamana, asteapta-te ca kilogramele date jos sa revina in forta si cu cateva “prietene” in plus (a se citi cu alte kilograme in plus pe langa cele initiale).

 

Matematica


Matematica are legatura stransa cu pierderea in greutate si tocmai de aceea ai nevoie sa arzi mai multe calorii decat consumi. Aceasta teorie pare a fi simpla, pura matematica, dar de fapt este mult mai dificila. Pe hartie, o jumatate de kilogram de grasime este echivalent cu 3.500 de calorii. In scopul pierderii unei jumatati de kilogram de grasime intr-o saptamana, ai nevoie de un deficit de 500 de calorii pe zi (3.500 ÷ 7 zile = 500 pe zi). Cel mai bine este sa te apuci de sport pentru a arde multe dintre aceste calorii si sa reduci aportul caloric.

 

Calorii “IN”


Sa afli cu extactitate de cate calorii ai nevoie intr-o zi nu este chiar usor. Cantarirea  alimentelor si controlul caloriilor reprezinta modul cel mai sigur de a monitoriza ceea ce se intampla cu corpul tau, dar cei mai multi oameni nu au timp sau energie sa faca acest lucru.

 

Calorii “OUT”


Sa stii cu exactitate cate calorii arzi reprezinta, de asemenea, o necunoscuta. Acest lucru depinde de metabolismul si activitatea de zi cu zi ale fiecarei persoane. Faci sport? Ei bine, esti pe drumul cel bun!

 

Controlul portiilor consumate


Pentru cele mai multe persoane, controlul portiilor reprezinta o problema reala: portia este sau nu prea mare?! Ca sa iti dai seama ca mananci corect, foloseste farfurii mai mici si incepe cu portii mai mici. Mananca incet si cand simti stomacul plin, ridica-te de la masa.

 

Grasimi vs calorii


Doar pentru ca un aliment are un procent mic de grasimi nu inseamna si ca acesta are putine calorii. Citeste cu atentie etichetele produselor achizitionate si aminteste-ti ca fiecare calorie conteaza. Alege alimentele care iti dau senzatia de satietate, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, fasole si carne slaba.

 

Text: Andreea Popescu