Plasturele care ar putea schimba viata pacientilor cu Parkinson

Plasturele care ar putea schimba viata pacientilor cu ParkinsonUn plasture high-tech ar putea revolutiona vietile persoanelor care sufera de Parkinson. Cu ajutorul nanotehnologiei a fost creat plasturele care poate citi tremurul asociat cu boala si poate administra cantitatea adecvata de medicamente pentru a trata aceasta afectiune.

Mai subtire decat o moneda, ar putea fi purtat la incheietura mainii si ar putea fi utilizat in cazul unor boli precum scleroza multipla si nu numai. Boala Parkinson este o afectiune neurologica in care celulele cervoase nu mai functioneaza. Celulele nervoase produc dopamina si fara ea, miscarile unei persoane devin mai lente si apare tremurul. Noua tehnologie creata de catre specialistii din Statele Unite si Coreea de Sud ar putea veni in ajutorul persoanelor care se confrunta cu boli motorii.

      Datele sunt stocate in plasture, in timp ce stratul de jos este acoperit cu nanoparticule poroase care contin medicamente. Nanoparticulele se incalzesc imediat ce o persoana incepe sa tremure, astfel este eliberata cantitatea corecta de medicamente in piele. Un senzor de temperatura impiedica dispozitivul sa se supraincalzeasca sau sa provoace arsuri. Cercetatorii spera, totusi, sa aduca plasturele la o forma mult mai mica si mai subtire, pentru a nu fi observat.

 

Text: Ruxandra Raica