Povesti cu si despre Martisor…

Povesti cu si despre Martisor...A fost odata…

 

Despre sarbatoarea Martisorului s-au vehiculat se vehiculeaza in continuare o multime de legende. Fie ca le cunoastem sau nu, pentru noi toti martisorul semnifica reinvierea naturii si aparitia primelor raze de soare caldute.

Din an in an, traditionalul martisor ia forme tot mai fanteziste, devine tot mai stilizat iar norocul trifoiului cu patru foi parca dispare. Din pacate, din ce in ce mai rar vedem purtate la reverele hainelor martisoare, simboluri ale dragostei, bucuriei si curateniei sufletesti.

 

Legenda Soarelui si a Zmeului

 

Povestea spune ca soarele a dorit sa coboare in sat la hora si a luat chip de fecior. Un zmeu insa l-a rapit si l-a incuiat Intr-o temnita si nimeni nu avea curajul sa-l infunte. Oamenii ramasesera in bezna iar zambetul disparuse de pe fetele tuturor. Un tanar si curajos voinic se hotaraste sa bata cale lunga pana la locul unde era intemnitat soarele, iar drumul lui dureaza trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. Astfel, voinicul da piept cu zmeul la sfarsit de iarna si il invinge, insa din aceasta lupta iese ranit si din pacate ochii lui nu mai ajung sa se bucure de privelistea primaverii. Sangele i se scurge pe omatul imaculat si astfel apare primul ghiocel ca simbol al biruintei binelui impotriva raului.

 

Povestea Babei Dochia

 

martisor-secundaraIn majoritatea povestilor, Baba Dochia este infatisata ca o soacra rea ce isi trimite nora dupa fragi in varf de munte. Pe drum, nora intalneste un mosneag bun la suflet care-i da un pumn de fragi. Uimita, Baba Dochia imbraca cele noua cojoace ale sale si pleaca cu oile pe munte, iar vremea calduta de la poale o determina sa renunte pe rand la cate o cojoaca. In varf de munte, ploaia si gerul o doboara si o transforma in sloiuri de gheata si apoi In piatra… asa s-ar fi format Babele din Muntii Bucegi. Vremea schimbatoare din primele 9 zile ale lunii martie este consecinta supararii Babei Dochia, care vrea sa urce oile pe munte alaturi de fiul sau Dragobete, insa ploaia deasa o determina sa renunte la cate o cojoaca rand pe rand, ca urmare a greutatii acestora, si sa si le scuture de ploaie.

 

Impleteste alb si rosu

 

Traditia spune ca martisoarele sunt oferite de catre barbati femeilor sau de catre fete mamelor, bunicilor si prietenelor. In anumite parti ale Romaniei chiar si femeile ofera martisoare barbatilor. Cele doua fire, alb si rosu, care se impletesc in totala armonie, semnifica opozitia dintre cald si frig, dintre bine si rau, dintre zilele caldute si cele geroase, tranzitia dintre iarna si primavara. Din pacate, martisorul si-a pierdut semnificatia odata cu trecerea anilor, insa pentru traditionalisti mai aduce inca bucurie si fericire in ochi si in suflete. In varianta moderna, fetele atarna snurul la mana si il infrumuseteaza cu diferite pandantive. Martisoarele confectionate manual care odata simbolizau norocul, iubirea si sanatatea astazi nu reprezinta mai mult decat un obiect decorativ. La inceput de primavara, sperantele din ochi si suflete parca dispar si ele si preferam sa dam la schimb traditia pe lucruri materiale, palpabile. Oare… la ce bun?

 

Text: Ruxandra Raica