Prepararea ceaiurilor – arta sau stiinta?

ceaiCeaiul este o bautura foarte populara, consumata zilnic de multi dintre noi. Cu toate acestea, de multe ori termenul “cei” este folosit necorespuzator. Exista o diferenta clara intre ceai si infuziile diferitelor plante precum teiul sau musetelul. Ceaiul adevarat este doar acela facut din frunze de ceai, cele trei tipuri pe care le cunoastem cu totii: verde, negru si alb. Fiecare dintre acestea are reteta sa proprie dupa care trebuie consumat pentru a-si dezvalui adevarata savoare.

 In China, servirea ceaiului este o arta. Sa stii sa faci un ceai bun necesita cateva cunostinte pe care le veti afla in continuare.

 

Ceaiul alb

Ceaiul alb este facut din mugurii frunzelor de ceai si este un ceai fresh, matasos si  usor.  La vremea cand a fost descoperit in China, era un privilegiu rezervat doar imparatului si curtenilor sai. Era un ceai exclusivist, rar si foarte scump. Acest lucru s-a intamplat pana in secolul XIX, cand anumite specii de tufisuri de ceai au fost cultivate pentru a produce diverse tipuri de ceai alb.

Ceaiul alb este cel mai delicat dintre toate tipurile de ceai si cel mai putin procesat. Pentru a-i mentine calitatea, producatorii trebuie sa se asigure ca acea concentratie puternica de antioxidanti din muguri si frunze nu se diminueaza si gustul delicat al ceaiului nu se pierde. Iar noi, cei care il bem, trebuie sa avem grija sa-l depozitam intr-un loc intunecos, uscat si racoros.

Cum se bea ceaiul alb? Este bine sa tineti minte ca exista doua lucruri care pot strica o ceasca de ceai alb: apa prea fierbinte si apa dura. Nu trebuie sa folositi apa cu concentratie mare de minerale, pentru ca acestea pot strica gustul ceaiului si ii pot distruge antioxidantii. Folositi apa proaspata intotdeauna pentru ca gustul subtil al ceaiului poate fi alterat de orice impuritate prezenta in apa.

Apa trebuie fiarta si lasata la racit, pana ajunge la aproximativ 80 de grade Celsius. Daca este prea fierbinte, apa va distruge antioxidantii din ceai, iar acesta va deveni astringent si-si va pierde principalele calitati. Ceaiul alb are cel mai bun gust baut simplu, fara lapte sau frisca.

 

Ceaiul negru

Poate cel mai popular dintre ceaiuri, ceaiul negru a fost timp de multi ani singurul ceai cunoscut in Vest. Acest lucru s-a intamplat din cauza faptului ca in acele timpuri, ceaiul era transportat de corabii, iar ceaiul verde sau alb si-ar fi pierdut aroma in timpul transportului. Ceaiul negru in schimb isi putea mentine gustul ani de zile. Ceaiul negru este facut din aceeasi planta ca si ceaiul alb, dar frunzele sunt lasate mai mult timp sa se maturizeze pe planta. Apoi frunzele sunt lasate sa se oxideze complet, proces care le face sa-si schimbe culoarea din verde in maro inchis si negru, de aici si numele de ceai negru. Calitatea ceaiului este determinata de neivelul sau de oxidare. Ceaiul negru are un gust puternic, amarui. Contine mai putini antioxidanti decat ceaiul alb din cauza procesului de fermentatie la care este supus, dar are cea mai puternica concentratie de cofeina dintre toate ceaiurile, cam de trei ori mai mult decat ceaiul alb.

Spre deosebire de ceaiul alb, cel negru se prepara cu apa fiarta. Puteti folosi frunzele de ceai negru pentru mai multe cani de ceai, gustul va deveni mai subtil si concentratia de cofeina va scadea. Se bea de obicei cu zahar, lapte sau frisca.

Ceaiul verde

Acest tip de ceai este renumit pentru concentratia sa mare de antioxidanti. Veti fi surprinsi insa sa aflati ca ceaiul alb contine mai multi antioxidanti decat cel verde, datorita faptului ca este facut din frunze foarte tinere de ceai. Ceaiul alb nu este fermentat deloc si de aceea contine de trei ori mai multi antioxidanti de cat cel verde care este partial fermentat.

Pentru a face un ceai verde bun, folosirea apei de calitate este esentiala. Si temperature apei este un factor la fel de important. Apa prea fierbinte ii va da un gust amarui. Apa trebuie sa aiba in jur de 75 de grade Celsius. Frunzele de ceai verde sau pliculetele sa fie trebuie lasate cam doua minute in apa. Altfel gurtul va capata o nota amaruie. Nu folositi apa nefiltrata, de la robinet, cand preparati acest ceai. Acesta contine clor si ii va afecta gustul.

Acum ca v-am impartasit cate ceva din tainele prepararii ceiurilor nu ne ramane decat sa va invitam sa savurati in liniste o aromata cana de ceai asortata cu tot ce ii pune in valoare gustul: lapte, miere, frisca si, desigur, liniste si armonie interioara dupa gust.

Text: Bianca Badescu