Prietenia mama-fiica: posibila sau nu?

Poza_prietenia_mama-fiicaIubirea de mama este dezinteresata, neconditionata, cea mai pura dragoste din lume. Daca veti intreba o fata care este cea mai apropiata persoana de inima sa, va raspunde cu siguranta ca mama. Intrebarea este insa daca o mama si fiica sa pot deveni cu adevarat prietene. Relatiile mama-fiica nu sunt la fel de placute precum relatiile tata-fiica. Cu siguranta ca toate mamele isi iubesc foarte multe fiicele, insa exista anumite lucruri care le impiedica sa fie cu adevarat prietene.

Sa fie oare pentru ca intotdeauna unul dintre parinti este mai exigent, si se nimereste ca parintele in cauza sa fie chiar mama? Intr-adevar, de obicei tatii sunt cei mai indulgenti, iar astfel, ideea de a fi prietene cu mamele lor nu le prea surade fiicelor. Iata si alte motive pentru care fetitele nu pot fi prietene cu mamele lor.

Complexul Electra. Din pacate, celebrul psihanalist Sigmund Freud a prezis cu mult inainte ce s-ar putea intampla in ceea ce priveste relatia mama-fiica. Potrivit lui, fetele prezinta o gelozie intrinseca fata de mamele lor. Acest lucru se intampla atunci cand fetele simt ca trebuie sa imparta afectiunea tatalui cu mama. Astfel, se manifesta comportamental prin atractia fata de parintele de sex opus si respingerea celui de acelasi sex, prin afirmatii de tipul “vreau sa ma marit cu tata”. Cand aceasta gelozie trece dincolo de proportii normale, fetita sufera de complexul Electra.

Mamele au foarte des obiceiul de a se vedea pe ele insele in fiicele lor. Si nu numai mamele fac acest lucru, ci si tatii cu fiii lor. In momentul in care fiica se dovedeste a fi foarte diferita de mama, aceasta se simte dezamagita. Presiunea asteptarilor mamei impovareaza relatia mama-fiica.

Instinctul de mama. Cand fiica incepe sa creasca si vine perioada adolescentei, incepe sa se simta sufocata de atentia in exces pe care i-o da mama. Sfaturile cu privire la ce ar trebui sa faca si cum ar trebui sa se poarte sunt din ce in ce mai multe. Mamele sunt de parere ca, daca ne-au nascut, au dreptul de a oferi sfaturi bune. Aceste sfaturi nu trebuie insa repetate la nesfarsit si nici nu trebuie insistat prea mult asupra lor.

Si tot varsta este de vina atunci cand mama incearca sa fie in pas cu fiica, incearca sa se adapteze la noile tehnologii aparute, la moda, la metodele de infrumusetare etc. Acesta este momentul in care mama devine constienta de varsta ei si de faptul ca fiica nu mai este mica.

O mama poate fi prietena cu fiica sa daca incearca sa depaseasca obstacolele prezentate mai sus si sa adopte un stil parental adecvat. Mama ar trebui sa fie intr-adevar cea mai buna prietena, insa in cate dintre cazuri se intampla cu adevarat acest lucru?

 

Text: Ruxandra Raica