Prima zi de scoala

copii_la_scoala_sursa_shutterstockImaginati-va urmatoarea scena: un parinte cu copilul de mana pasind incet spre o noua lume: SCOALA. Ambii au ochii in lacrimi: primul poate si datorita aducerilor aminte, prima lui zi de scoala, cel de-al doilea pus in fata unei noi incercari din viata lui.

Gradinita pregateste copilul de scoala
Prima zi de scoala poate fi un moment incitant si stresant atat pentru parinte, cat si pentru copil. Incitant pentru ca reprezinta o noua etapa in viata copilului tau, stresant deoarece poate fi privit ca o separare. In multe familii, aceasta zi aduce lacrimi si emotii mari, insa pregatirea, atat a parintelui, cat si a copilului, poate indulci tranzitia.

 Atunci cand copilul a mers deja la cresa sau la gradinita, este mult mai simplu in a-l pregati pentru scoala.

 

Ajuta copilul sa vada scoala ca pe o provocare
Legatura dintre parinte si copil este nepretuita si complexa, iar ruperea ei, fie si pentru cateva ore, o experienta traumatica, in special pentru copil. Scoala este una din multele incercari noi prin care copiii vor trece. Deoarece ei nu si-au dezvoltat mecanisme de coping precum adultii, este important sa iti ajuti copilul sa vada schimbarea ca pe o provocare.

Nu-i transmite copilului emotiile tale
Inainte de a intreba copilul ce simte, intreaba-te pe tine, parintele, ce simti  legat de incercarile din viata  lui. Daca tu simti anxietate si frica, incearca sa nu  o comunici nici macar la nivel inconstient. Daca simti ingrijorare legata de ceea ce va urma, comunicand cu invatatoarea, mergand la sedintele cu parintii si observand comportamentul adaptativ al copilului, nivelul de anxietate se va reduce.

Exista o serie de parinti care, pentru faptul ca fiul lor stie sa scrie sau sa citeasca, cred ca acesta este pregatit sa mearga la scoala, indiferent daca are varsta potrivita sau nu, ori daca se poate descurca singur sau nu.

  • Este important de stiut daca:
    • copilul manifesta independenta astfel incat sa poata fi separat de parinte si sa fie interesat de ceva pentru el;
    • are curiozitati care sa depaseasca sfera casei;
    • este capabil sa comunice cu ceilalti copiii si cu adultii;
    • isi imparte jucariile cu ceilalti, daca participa la grup;
    • are toleranta la frustrare;
    • se poate hrani singur;
    • are independenta legat de nevoile lui fiziologice.
         
    Daca tu, PARINTELE, ti-ai raspuns la aceste intrebari, copilul poate merge la scoala si va face fata cu brio acestei provocari.
  • Din pacate insa, mai exista unele momente in care nu ar fi indicate inceperea scolii:
    • daca familia s-a mutat recent;
    • daca a mai aparut un nou copil;
    • daca familia trece printr-o criza (divort, deces, somaj)
    • daca copilul a fost bolnav.
     In aceste cazuri este important ca cel mic sa inteleaga si sa se obisnuiasca cu noul din viata lui, astfel ca despartirea de famile in prima zi de scoala sa nu fie traumatizanta si cu repercusiuni asupra comportamentului sau ulterior.

Lasa-l sa ia la scoala jucaria preferata
Dar a inceput scoala! A venit momentul sa va luati ramas bun, si copilul trebuie sa stie  ca despartirea va fi doar pentru cateva ore. Reasigura-l (si pe tine deopotriva) ca scoala este un loc care ii va dezvolta capacitatile si abilitatile. Un alt lucru important este de a nu folosi scoala ca pe un tratament impotriva anumitor comportamente ale copilului. Se pot folosi, pentru o mai buna adaptare, o jucarie preferata pe care sa o aiba cu el sau chiar poza familiei.
Nu te speria daca in ciuda eforturilor tale, copilul face crize si refuza sa mearga la scoala in timp ce alti copii si-au “expediat”deja parintii. Plansul este un mecanism de coping sanatos al copilului, asa ca nu reactionati exagerat! Unii invatatori mai intelegatori va pot da voie sa stati in clasa pentru un timp si apoi gradual sa parasiti clasa, astfel incat copilul sa nu se simta neiubit si abandonat.

Confera-i siguranta si incredere copilului tau
Dar, pentru ca intotdeauna mai este un “dar”, problemele nu se termina odata cu prima zi de scoala. Invatarea este un proces de viata lung si exista multe cai prin care tu, PARINTELE, iti poti ajuta copilul sa aiba succes atat in scoala, cat si in afara ei. Pentru succesul acestei “probe”din competitia numita VIATA sunt importante sentimentele de incredere in sine si de a se simti in siguranta ale copilului si chiar daca exista emotii, acestea nu sunt decat emotii sanatoase. Altfel spus, pregatiti flori, imbratisari pline de caldura si… batiste. Incepe scoala!!!

Text: Psiholog Sorina Cristea