Primavara, anotimpul alergiilor

alergiile-de-sezon-shuttersVenirea primaverii inseamna si revenirea alergiilor, cel mai adesea provocate de polen. Unii dintre noi fac alergii “intamplator”, altii sunt predispusi la aparitia acestora. Pentru a va face o idee cu privire la alergenul care va face zile “fripte” este bine sa stiti ca in luna martie aveti doi “dusmani”: polenul de plop si salcie.
 
Cea mai mare concentratie de polen in aer este dimineata (primavara, un metru cub de aer contine pana la 3000 de graunte de polen, indiferent de zona; potrivit specialistilor, chiar si 20 de graunte intr-un metru cub de aer sunt suficiente pentru a declansa o alergie).

De ce apar?
Printre factorii care favorizeaza instalarea alergiilor se numara virozele respiratorii si starea psihica. Cu toate ca cele mai frecvente alergii sunt provocate de polen, exista si unele care sunt date de acarieni, de blana animalelor etc. Specialistii sustin ca exista peste 40 de specii de polen care favorizeaza aparitia alergiilor respiratorii, manifestate prin iritatii la nivelul nasului, ochilor si bronhiilor. In cazul in care alergia este provocata de polenul de graminee, aceste manifestari pot dura cam pana la venirea verii. Din pacate, persoanele care sunt alergice la polenul ierbii vor trebui sa indure iritatiile si mancarimile pana la inceputul lunii octombrie. Statisticile arata ca, in prezent, circa 5% dintre romani, cu varste cuprinse intre 25 si 28 de ani, sufera de febra fanului.

Cum se manifesta
De cele mai multe ori, primele simptome ale alergiei la polen apar la nivelul nasului si pot fi usor confundate cu simptomele unei banale raceli: mancarimi, stranuturi, prezenta unor secretii nazale abundente, usturimi la nivelul gatului, inrosirea ochilor etc. In unele cazuri, mai rar ce-i drept, ne putem confrunta si cu o tuse seaca si respiratie dificila.

Masuri de prevenire si tratament
Este foarte greu de evitat polenul, mai ales ca el este omniprezent. Cu toate acestea, specialistii ne recomanda sa incercam, pe cat posibil, sa il “ocolim”, concomitent cu recurgerea la unele masuri de imunizare a organismului: aromaterapie, acupunctura, homeopatie ?.a.m.d. Mare atentie! Pana la identificarea alergenului, nu trebuie sa initiati nici o terapie, astfel incat tratamentul sa inregistreze efectul scontat. In majoritatea cazurilor, alergologii recomanda administrarea de antihistaminice orale care nu dau somnolenta dar si administrarea de picaturi pentru nas sau ochi. In vederea prevenirii alergiilor, specialistii recomanda evitarea usilor si geamurilor deschise. In plus, includeti in dieta dumneavoastra alimente de genul legumelor si fructelor, soia, ciuperci, peste, ridichi.

Retineti!
Si, daca va ganditi sa deveniti mamica, aflati ca alergiile sunt ereditare, mai ales daca bebelusul dumneavoastra vine pe lume in lunile martie sau aprilie.

Text: Mirela Marin