Anemia acuta si anemia cronica

anemie_sursa_shutterstockSe spune deseori despre o persoana ca ar fi anemica. Spunem frecvent ca bolile anemiaza sau ca in cazul unei inflamatii in organism e posibil sa apara o anemie. Dar stim ce inseamna de fapt anemia? De cate feluri este ea? Cum se poate trata?

Anemia este o conditie clinica frecvent intalnita, definita prin scaderea numarului de eritrocite (globule rosii) circulante, a hemoglobinei si/sau a hematocritului cu un volum sangvin normal. Anemia este determinata de o anomalie ereditara (care exista de la nastere) sau dobandita a globulelor rosii sau precursorilor acestora dar poate fi si o manifestare a unei boli nehematologice.

Cum apare anemia?
Practic anemia apare prin trei mecanisme de baza: pierderea de sange din diverse cauze (hemoragie), productia ineficienta a globulelor rosii si distrugerea crescuta a globulelor rosii. Anemia apare cand hemoglobina scade sub valorile normale (14 – 17 g/dl la barbati respectiv 12 -15 g/dl la femei dar in general  pacientii cu hemoglobina sub 8 g/dl au manifestari evidente de anemie).

Cum se manifesta?
Manifestarile clinice ale anemiei depind de cauza, severitatea si modalitatea de aparitie a acesteia. Anemia severa este mai bine tolerata daca apare in mod treptat.
In general anemia se manifesta prin astenie, scaderea capacitatii de munca, scaderea puterii de concentrare, dureri de cap (cefalee), ameteli, apatie. Pielea si mucoasele devin palide iar limba este de obicei lucioasa si neteda. Intr- un stadiu urmator apare tahicardia (batai rapide ale inimii cu durata mica de manifestare care apar relativ brusc), hipotensiunea arteriala, dispnee de efort (respiratie dificila la eforturi medii cu senzatia de lipsa de aer). Aparitia anemiei se poate face brusc –  in acest caz vorbim despre anemie acuta, sau lent, in acest caz fiind vorba despre o anemie cronica.

Anemia acuta
Anemia acuta este in cele mai multe cazuri grava implicand un risc vital. Ea se datoreaza unei distrugeri bruste si masive de globule rosii sau sectionarii unui vas mare de sange. Se caracterizeaza prin paloare accentuata, ameteala, vedere incetosata. Tahicardia si sincopa pot semnala o anemie acuta care necesita abordare medicala de urgenta. Desi procentual anemiile acute sunt mai putin numeroase fata de cele cronice ele sunt indubitabil mult mai periculoase deoarece impun un tratament de urgenta, prezentarea la medic sau solicitarea serviciului de ambulanta trebuind sa se faca imediat.

Anemia cronica
Cea mai frecventa dintre anemiile cronice este cea prin carenta de fier. Aceasta carenta poate aparea in patru situatii:
O alimentatie saraca in fier (caz mai rar intalnit deoarece organismul uman are de obicei suficiente rezerve de fier).
In conditii care necesita aport crescut de fier cum sunt: sarcina si lactatia la femeile tinere sau perioada de crestere la copil.
Proasta absorbtie a fierului la nivelul tubului digestiv (de exemplu la bolnavii care au suferit interventii chirurgicale in sfera digestiva).
In cazul unor sangerari cronice in cantitati reduse/medii care pot fi obiectivate cu oarecare intarziere deoarece bolnavul nu le observa initial. Astfel de sangerari cronice pot aparea in: ulcerul gastric, cancerul gastric, hernia hiatala, cancerul de colon, boli inflamatorii ale colonului, fibromatoza uterina etc. Pentru evidentierea unei surse oculte (ascunse) a sangerarii se poate efectua gastroscopie, colonoscopie si consult ginecologic.

De asemenea exista si anemii datorate carentei de vitamina B12 sau acid folic. Aceasta anemie este mai putin frecventa decat cea prin carenta de fier si dezechilibrul existent se regleaza prin aport alimentar combinat cu administrarea de vitamina B12 si acid folic. Un alt tip de anemii cronice, lent instalate, sunt datorate infectiilor cronice, inflamatiilor cronice, tumorilor maligne, iradierilor, intoxicatiilor cu plumb sau cu insecticide.

Ce e de facut in caz de anemie?
Daca pentru anemiile acute necesitatea unui tratament de urgenta in mediul spitalicesc este de netagaduit pentru cele cronice prezentarea la medic va conduce la cateva analize uzuale. In urma acestora se va stabili diagnosticul de anemie urmand ca in urma altor teste sa se stabileasca si tipul acesteia. Dupa stabilirea tipului, medicul va cauta si etiologia (cauza) anemiei. Un diagnostic complet va fi de exemplu anemie cronica prin deficit de fier secundara unei fibromatoze uterine. De abia in momentul in care stim cauza anemiei, tipul si severitatea acesteia se poate alege tratamentul. Este bine de stiut ca acesta nu poate fi stabilit decat de catre medic si evolutia oricarei anemii trebuie urmarita pana la normalizarea testelor sangvine si chiar dupa aceea.

Retineti!
Anemiile sunt entitati clinice bine definite care beneficiaza de investigatii si tratamente corespunzatoare, conditia esentiala fiind sa ne prezentam la medic atunci cand exista astenie, scaderea capacitatii de munca, scaderea puterii de concentrare, dureri de cap (cefalee), ameteli, apatie insotite de paloarea tegumentelor si mucoaselor.

Text: Dr. Alin Popescu, medic medicina sportiva
Medic coordonator FRR
Medic lot national rugby
0726. 777.137