Probleme de sanatate care duc la aparitia starii de nervozitate

shutterstock_93078454Starea de nervozitate poate fi uneori o reactie obisnuita, insa sunt si cazuri cand aceasta nervozitate poate sa apara ca urmare a unor probleme mai serioase. Exista numeroase conditii medicale care pot duce la aparitia nervozitatii si iritabilitatii.

De asemenea, exista si anumite medicamente responsabile de aparitia acestei stari, asa ca nu mai incercati sa dati vina pe sarcinile de serviciu sau pe timpul insuficient pentru a face tot ceea ce v-ati propus.

 

Tiroida hiperactiva

 

Episoade de furie ar putea fi declansate de o tiroida hiperactiva, boala cunoscuta si sub numele de hipertiroidism. Cel mai frecvent, aceasta problema afecteaza femeile, iar problema apare treptat, pe masura ce glandele secreta din ce in ce mai mult hormon tiroidian. Hormonul afecteaza tot ceea ce are de-a face cu metabolismul organismului, inclusiv cu ritmul cardiac si temperatura corpului. Mai pot aparea si alte simptome, printre care scaderea in greutate, transpiratia etc.

 

Colesterolul marit

Aproximativ sapte milioane de britanici iau statine pentru a scadea nivelul de colesterol din sange si pentru a reduce riscul bolilor de inima, insa unul dintre efectele secundare este chiar aceasta stare de nervozitate omniprezenta. Intr-un studiu realizat de catre expertii Universitatii din California, sase pacienti care sufereau de aceasta stare au constatat o imbunatatire dupa ce au renuntat la statine. Una dintre teorii este ca nivelul de colesterol scazut duce deopotriva la scaderea nivelului serotoninei (hormonul fercirii) din creier. Furia devine astfel greu de controlat.

 

Diabetul

 

Nivelul scazut de zahar din sange poate duce la aparitia brusca a furiei. Hipoglicemia, cauzata de un nivel mai mic al glucozei din sange decat este normal, poate aparea atat la diabetul de tip 1, cat si la cel de tip 2. Nivelul scazut de zahar afecteaza tesuturile organismului, inclusiv creierul, ducand la dezechilibrul serotoninei. In cateva minute, acest lucru conduce catre agresivitate, furie, confuzie, agitatie si atacuri de panica. Pentru a scapa de aceasta stare trebuie sa gustati ceva dulce pe cat de repede posibil, iar in decursul a 20 de minute va veti reveni.

 

Ficat inflamat

In trecut, inflamarea ficatului a fost legata de furia emotionala. Ficatul poate fi afectat de multiple probleme precum ciroza sau hepatita, probleme in urma carora poate aparea encefalopatia hepatica. Acest lucru poate atrage dupa sine modificari de personalitate, printre care agresivitate si comportament ursuz. Atunci cand ficatul functioneaza bine, substantele toxice devin inofensive organismului, insa cand ficatul este afectat, acestea pot afecta creierul prin intermediul fluxului sanguin.

 

Alzheimer

Pe masura ce boala Alzheimer progreseaza, o serie de simptome comportamentale si psihologice pot aparea la 90% dintre suferinzi. Acestea pot include iritabilitate, izbucniri care nu sunt caracteristice persoanelor in cauza si care apar la mai mult timp dupa debutul bolii. Boala afecteaza mai multe parti ale creierului, printre care si lobul frontal, responsabil de controlul personalitatii.

Somniferele

 

Lipsa somnului poate conduce la aparitia nervilor, insa somniferele pot duce, de asemenea, la aparitia furiei deoarece incetinesc functia cerebrala. Desi nu afecteaza decat 1% dintre persoanele carora le sunt prescrise, cei cu o personalitate agresiva ar putea fi si mai predispusi la astfel de izbucniri.

 

Si sa nu uitam ca depresia poate duce si ea la aparitia starii de agitatie, de nervozitate. Depresia agitata poate afecta 5% dintre persoanele cu depresie. Simptomele pot include, de asemenea, insomnie, neliniste etc. Tratamentele cu antidepresive precum si terapia cognitiv-comportamentala ar putea ajuta.

 

Text: Ruxandra Raica

Sursa: www.dailymail.co.uk