Produsele cu alcool pentru piele, un risc

2009_body_care_antiperspirantKilometri de antiperspirante zac colorate pe rafturile marilor magazine. Apare problema evidenta: pe care il aleg? Ei bine, criteriul de selectie nu tine de fizica cuantica. Daca te stii mai sensibila din fire, alege un stick si nu un antiperspirant cu alcool. Mai mult, valabil pentru toata lumea, in conservarea frumusetii si sanatatii este bine sa optezi pentru variantele fara parfumuri, parabeni sau coloranti. Nu vei mai avea mirosul de “seara romantica pe coasta de azur” dar vei tine medicul departe.

 

Alcoolul invinge transpiratia dar… nici pielea nu castiga
In cazul in care te bucuri de o piele mai capricioasa, exista riscul de a dezvolta in prezenta alcoolului din antiperspirante dermatita iritativa de contact.

O astfel de afectiune are ca explicatie reactia alergica a organismului in prezenta unor substante sau corpuri straine (capse, catarama de la curea, ceasuri, detergenti, parfumuri etc.) si se maifesta prin inrosirea pielii, aparitia veziculelor tegumentare si mancarimi. De asemenea, antiperspirantul cu alcool poate afecta zona subratului, dar poate declansa si o alta eruptie total neprevazuta (pe membre, fata, decolteu). Nu amana consultul medical. Leziunile se pot croniciza.

Cate tipuri de antiperspirante exista?
Antiperspirantele se impart in doua categorii principale, in functie de modul in care isi dovedesc eficienta. Avem astfel produsele care dezinfecteaza si, desi permit procesul transpiratiei, impiedica formarea mirosurilor neplacute si produsele care au ca beneficiu blocarea glandelor responsabile. Antiperspirantele cu alcool fac parte din prima categorie. Efectul alcoolului este tocmai de antiseptic si deci inhibitor al mirosurilor neplacute. Acesta poate insa declansa o serie de probleme la nivelul pielii.

 

Text: Irina Chelarescu
Consultant: C.M.I. Dr. Hatami Afshin
Medic specialist Dermato Venerologie
Tel: 021. 252.05.20/ 252. 05.30
Mobil: +40 723 394 656
e-mail: [email protected]