Raspunsuri gresite la interviul de angajare

Raspunsuri gresite la interviul de angajareContextul economic actual a facut ca oferta locurilor de munca sa fie mult mai mica decat cererea, astfel ca daca ai prins un interviu de angajare nu-ti poti permite sa faci nicio greseala. Piata locurilor de munca este foarte restransa, iar angajatorii cauta, in general, persoane cu experienta, capabile sa faca fata cu usurinta cerintelor pe care acestia le impun. Insa, chiar daca esti foarte bun in domeniul tau si functia pentru care aplici iti vine manusa, ai grija cum te comporti si ce raspunzi in timpul interviului de angajare. Nu uita ca nu doar ceea ce scrie in CV determina un angajator sa te aleaga, ci si felul in care sustii cele scrise.

 



Limbajul trupului

Limbajul nonverbal, de cele mai multe ori, spune despre noi mai mult decat o mie de cuvinte asa ca trebuie sa fii foarte atent la gesturi, la mimica si la tinuta. Nu sta neglijent pe scaun ca si cum ai sta la bar, dar nici nu te agita si nu-ti schimba pozitia corpului la fiecare 10 secunde. Nu te sfii sa strangi cu incredere mana intervievatorului si nici sa-l privesti fix in ochi. Increderea pe care o ai in propria-ti persoana trebuie sa emane prin toti porii. Daca stii ca ai ticuri nervoase, incearca sa ti le controlezi cat mai mult cu putinta si, de asemenea, zambeste de fiecare data cand ai ocazia. O atitudine relaxata si calda emana sinceritate si incredere.

 

De ce ai plecat de la fostul loc de munca?

Printre primele intrebari pe care ti le adreseaza angajatorul este si intrebarea legata de jobul anterior, astfel ca raspunsul tau poate determina continuarea interviului sau nu. Un raspuns in care te victimizezi sustinand ca nu ai fost apreciat la adevarata ta valoare sau, mai grav, iti acuzi fostul sef de lipsa de profesionalism te va propulsa direct catre usa de la iesire. Nu este recomandat sa-ti denigrezi fostii angajatori, asa cum nu este recomandat sa te plangi ca nu ai fost promovat, desi tu intruneai toate caracteristicile angajatului perfect.

 

Cum te-ai descrie in cateva cuvinte?

Desi iti confera senzatia de libertate, aceasta intrebare este una capcana, menita sa te debusoleze pentru ca nu te poti lauda dar nici subaprecia. Nu vorbi despre familie sau despre mancarea preferata, decat daca aplici pentru un post de baby-sitter sau bucatar. Tu poti fi un bun vanzator dar daca vei concura pentru un post de operator PC, nu te va ajuta cu nimic sa relatezi asta. Expune acele calitati care te fac dorit pentru jobul pentru care ai aplicat.

 

Care sunt defectele tale?

Unii intervievatori aleg sa puna aceasta intrebare pentru a te testa. Este foarte greu sa recunosti in fata unui strain care sunt intr-adevar defectele tale. Nu spune ca te enervezi foarte repede, ca esti incapatanat sau ca nu suporti sa fii criticat. Defineste-ti defectele prin lucruri care se pot transforma usor in atuuri.

 

Ce pretentii salariale ai?

Ei bine, aceasta intrebare trebuie sa vina intotdeauna din partea angajatorului. Daca tu vei pune primul sau prea repede aceasta intrebare, vei lasa o impresie gresita celui din fata ta, afisand dezinteres fata de job. Motivatia locului de munca propus nu trebuie sa fie legata de salariu, sau, cel putin, nu trebuie sa-i recunosti asta angajatorului. Tine cont ca in majoritatea firmelor, discutia salariala se face intr-un stadiu mai avansat al procesului de recrutare si exista posibilitatea sa fie delegata o cu totul alta persoana pentru acest lucru. Daca totusi ai primit aceasta intrebare, nu sari cu raspunsul imediat si in nici un caz nu supraaprecia financiar postul pentru care ai aplicat. Leaga-te de atributiile si de responsabilitatile pe care le vei avea si, cel mai important, documenteaza-te inainte ce valoare are postul pentru care ai aplicat pe piata muncii.

 

Care sunt hobby-urile tale?

Desi pare o intrebare usoara si relaxanta, aceasta poate ascunde multe substraturi. Incearca sa-ti expui doar acele hobby-uri care stii ca te pun intr-o lumina buna si care au legatura oarecum cu postul pentru care ai aplicat. Tine cont de faptul ca pasiunile tale caracterizeaza personalitatea ta. Nu trece in cv hobby-uri ca sporturile extreme chiar daca tu esti un impatimit al buggee-jumping-ului, pentru ca s-ar putea sa nu fii pe placul angajatorului, si nici nu te mandri ca te relaxezi la shopping, sau ca-ti place sa petreci timpul in compania prietenilor tai. Pe de alta parte, nici nu expune doar preferinte comune, ca de exemplu: calatoriile, sportul si lectura. Vino cu ceva inedit, dar interesant.

 

Text: Madalina Manole