Razi si vorbeste tare!

shutterstock_59020258Respiratia urat mirositoare, denumita medical halitoza, poate fi rezultatul unei igiene orale incorecte, dar poate fi si un semn al altor probleme de sanatate. De asemenea, halitoza poate fi agravata de catre alimentele consumate, dar si de obiceiurile deloc sanatoase.

Mirosul neplacut al gurii nu este doar o problema sociala, desi ne poate afecta destul de serios viata, ci si un avertisment pe care nu trebuie sa-l ignoram.

  • Probleme de sanatate asociate cu respiratia urat mirositoare

Daca nu va spalati pe dinti si nu folositi ata dentara, particulele de mancare pot ramane in gura, lucru ce determina dezvoltarea bacteriilor, cauzand respiratia urat mirositoare. Periajul dintilor de doua ori pe zi si curatarea limbii nu trebuie sa lipseasca din rutina fiecarei persoane. Respiratia urat mirositoare poate fi si o cauza a paradontozei, gingivitei sau cariilor. Conditia medicala numita xerostomie (uscarea excesiva a gurii) nu face altceva decat sa agraveze halitoza. Exista multe alte boli care au ca si consecinta respiratia urat mirositoare, printre care infectiile tractului respirator precum pneumonia sau bronsita, infectiile cronice ale sinusurilor, diabetul, problemele hepatice sau renale, dar si gastrita sau colita. Atunci cand o persoana este constipata, mancarea sta in intestine mult mai mult decat ar trebui, si astfel hrana care ramane nedigerata duce la fermentatia bacteriana. De asemenea, perioadele in care o persoana tine cura de slabire pot incetini functionarea sistemului digestiv.

  • Cum scapati de mirosul deranjant

In primul rand, trebuie sa renuntati la consumul exagerat de carne si sa optati pentru fructe si legume proaspete, deoarece acestea curata cavitatea bucala si mentin senzatia de prospetime.

Nu trebuie sa sariti peste mese, insa indicat ar fi sa renuntati la consumul de alcool si la fumat. Respiratia poate ramane proaspata daca veti bea foarte multa apa pe parcursul zilei sau suc de lamaie, care detoxifica organismul. Evitati produsele care improspateaza respiratia si contin zahar, pentru ca zaharul hraneste bacteriile.

De asemenea, un ajutor de nadejde poate fi si mestecarea patrunjelului proaspat pentru a va improspata respiratia. Si iaurtul este considerat unul dintre alimentele cele mai importante in lupta impotriva respiratiei urat mirositoare deoarece creste numarul bacteriilor bune din intestine.

Mersul la dentist de cel putin doua ori pe an este extrem de important.

Stresul poate afecta in mod negativ digestia, tocmai de aceea, atunci cand luati masa, nu trebuie sa va enervati, trebuie sa va detasati de problemele cotidiene. In cazul afectiunilor digestive, anumite plante medicinale precum ulmul alb (Ulmus fulva) calmeaza intestinele iritate, este emolient si nutritiv. In functie de particularitatile stilului de viata ale fiecarei persoane trebuie facute cele mai bune alegeri.

 

Text: Ruxandra Raica