Reducerea numarului de calorii pe zi ar putea opri epidemia de obezitate

shutterstock_73868575Lupta impotriva obezitatii se pare ca are legatura cu reducerea numarului de calorii in cazul celor care isi doresc sa-si atinga obiectivele in lupta cu kilogramele in plus, conform unui nou studiu. Pentru a-i ajuta pe cei care se lupta cu obezitatea, oamenii de stiinta au apelat la ecuatii matematice pentru a intelege mai bine procesul pierderii in greutate, mai precis au stabilit numarul caloriilor pe care trebuie sa le consume o persoana obeza.

Chiar daca, in anumite studii anterioare, s-a presupus ca reducerea a 500 de calorii din meniul principal intr-o zi ar putea duce la pierderea in greutate cu aproximativ jumatate de kilogram intr-o saptamana, aceasta regula este gresita, conform cercetatorilor americani, deoarece nu ia in considerare faptul ca metabolismul incetineste in timpul unei dietei, facand astfel pierderea in greutate dificila, a declarat Kevin Hall, cercetator  la National Institutes of Health din Bethesda, Maryland.

Hall si colegii sai au dezvoltat un model care ia in considerare varsta unei persoane, inaltimea, greutatea si nivelul de activitate fizica pentru a anticipa cat mai bine cat poate pierde in greutate o persoana careia i se adauga o dieta si un plan de exercitii.

In prezent, acest model este utilizat numai de catre medici si oameni de stiinta. Aceasta cercetare vine, de asemenea, cu o regula mult mai realista. Astfel, noua regula spune ca trebuie reduse cate 10 calorii pe zi pentru fiecare kilogram pe care doriti sa-l pierdeti pe o perioada de trei ani.

Pentru a intelege mai bine impactul masurilor de sanatate publica privind epidemia de obezitate, s-a facut o estimare asupra efectului unui impozit de 20% la zahar, bauturi, ceea ce ar duce la o reducere cu 50% a numarului de persoane supraponderale din Statele Unite, pe o perioada de cinci ani.

 

Text: Andreea Popescu