Reincep angajarile. Ti-ai pregatit CV-ul?

decupat_Reincep angajarileToamna se numara bobocii… si locurile de munca ramase vacante! Cei mai multi angajatori evita sa semneze contracte noi pe timpul verii, cu atat mai mult cu cat volumul de munca scade si vine vremea concediilor. Insa, odata cu prima frunza cazuta, prioritatile in companii se schimba si se reincepe procesul de recrutare. Fie ca esti la primul job, fie ca ai deja o experienta in a depune CV-uri, noi iti oferim cateva sfaturi esentiale care te vor ajuta sa-ti construiesti un curriculum vitae ce nu va fi trecut cu vederea de niciun recrutor.



Ce trebuie sa contina un CV?

Tine cont ca CV-ul este singura interfata intre tine si potentialul angajator, asa ca ai grija sa te avantajeze. Incearca sa transmiti doar informatii relevante despre tine, intr-o maniera cat mai simpla si fara greseli gramaticale. Un CV placut inseamna primul pas spre noul loc de munca, deci vinde-ti imaginea cat mai inteligent! De asemenea, anexeaza obligatoriu CV-ului o scrisoare de intentie pentru a-i intari convingerea angajatorului ca iti doresti acel loc de munca si ataseaza si o scrisoare de recomandare. Vei primi din start un punct in plus si vei inlatura senzatia de dezinteres pe care o lasa majoritatea aplicantilor.

CV Profesional vs CV Clasic

Daca, pana nu demult, CV-ul european era ridicat la rang de excelenta, iata ca astazi CV-ul profesional l-a surclasat. Beneficiile acestui tip nou de CV constau in faptul ca ofera angajatorului posibilitatea de a-l scana vizual in nu mai mult de 30 de secunde. Formatul si grafica acestuia sunt create intr-o maniera care sa evidentieze punctele forte ale aplicantului, insa completarea acestuia cu date relevante depinde doar de tine!

Atentie la poza!

Din varii motive, multe persoane nu pun poza, iar acest fapt scade calitatea CV-ului. Alege o poza de tip buletin si sub nicio forma nu atasa poze cu tine in natura sau in alte medii neprofesionale. Tine cont de faptul ca poza ta vorbeste despre tine si poate fi vazuta chiar inaintea competentelor tale. O poza gresit aleasa te poate trimite direct in banca celor respinsi!

Informatii personale

In primul rand, ai grija sa-ti treci corect datele personale: nume, prenume, numar de telefon, adresa fizica si adresa de mail. Aceasta din urma trebuie sa fie creata in stil business, adica sa contina numele tau, si nu diminutive sau apelative pe care le folosesti in grupul tau de prieteni. Daca nu ai una corespunzatoare, este momentul sa-ti faci!

Obiective profesionale, abilitati si competente

Este indicat sa-ti individualizezi CV-ul in functie de jobul pentru care aplici. Vezi care sunt cerintele postului si adapteaza-ti abilitatile, astfel incat sa fii in context. In plus, tine cont ca nu va interesa pe nimeni ca tu stii sa canti daca aplici pentru un job in domeniul IT. Orice ar fi, nu-ti povesti defectele, ci scoate in relief aptitudini care sa te poata integra usor in noul mediu de lucru. Pe de alta parte, este suficient sa scrii limbile straine pe care le cunosti si la ce nivel te afli, fara a detalia separat cat de bine scrii sau citesti in limba respectiva. Aceste amanunte nu intereseaza decat daca aplici pentru un post de traducator. De asemenea, obiectivele tale profesionale trebuie sa fie cat mai concrete, astfel incat, in momentul sustinerii interviului, sa ai argumentele la tine.

Educatie, formare si experienta profesionala

Daca, in trecut, diploma de studii facea diferenta, astazi acesta nu mai este un criteriu de departajare. Pentru angajator conteaza mult mai mult abilitatile si competentele tale profesionale decat hartia care atesta ca ai terminat o facultate. Insa aceste date trebuie trecute obligatoriu in CV si insistat pe ele doar daca te afli la primul job. In cazul in care ai o experienta profesionala vasta, mandreste-te cu aceasta, insa cu grija. Daca ai avut mai multe locuri de munca, nu le trece pe toate, caci exista riscul de a da impresia ca esti o persoana instabila profesional. Detaliaza-le doar pe acelea care sunt relevante pentru jobul pentru care aplici.

Noul tip de CV include si un mini-CV sub forma unei carti de vizita. Nu este obligatoriu sa-l completezi, insa aici ai ocazia sa punctezi partile esentiale si relevante din CV-ul amplu. Aceasta etapa este de interes pentru cel care recruteaza si te poate trece mai usor de prima treapta de selectie. Succes!

Text: Madalina Manole