Rolul bonei in viata copilului si a cuplului

Rolul_bonei_07Cariera a devenit factorul important din viata tuturor, renuntand la anumite lucruri ce ar putea sa determine satisfactia si implinirea umana, cum ar fi amanarea nasterii unui copil.
 Disponibilitate sufleteasca, timp si dragoste
Cei mai multi dintre parinti isi planifica un copil dupa ce considera ca au conditiile necesare: un camin si o situatie materiala acceptabila. Limitandu-se doar la aceste aspecte, uita sa se gandeasca daca ii pot oferi si disponibilitate sufleteasca, timp si dragoste.

Diana si Alexandru cauta o bona
Acesta este si cazul Dianei si al lui Alexadru.  Ei s-au stabilit in Bucuresti imediat dupa terminarea facultatii, ocupand acum functii inalte in doua companii mari. La varsta de 32, Diana a dat nastere unei minunate fetite, pe nume Andrada. Dublul rol pe care il are de indeplinit proaspata mamica, cel de mama si cel de femeie de cariera, o determina sa recruteze o bona pentru ingrijirea micutei de doar 4 luni. Neexistand posibilitatea ca macar unul dintre bunici sa se ocupe de cresterea si educarea micutei Andrada, grija cea mai mare a celor doi parinti este cum sa faca alegerea acestei personae, mai ales ca bona are un rol esential in dezvoltarea, formarea si educarea copilului.

Au cautat o bona printre cunostinte
Pentru a simplifica si mai mult cautarea, Diana si Alexandru au apelat mai intai la  rude, cunostinte, prieteni si la bone recomandate de catre alti parinti.
S-au gandit foarte mult inainte de a face acest pas, asumandu-si o mare raspundere, deoarece bona este persoana care urmeaza sa-si petreaca foarte mult timp in sanul familiei lor si tot ea va fi langa copilul care se afla in plin proces de dezvoltare. Diana se ocupa de alegerea bonei, dar inca nu a apelat la o firma de specialitate.

Calitatile viitoarei bone
Pentru inceput, a facut o lista cu calitatile pe care trebuie sa le indeplineasca viitoarea bona. Ea trebuie sa aiba aptitudini pedagogice, experienta, caracter cald, deschis, sa fie foarte sociabila, cinstita, intelegatoare, sensibila, educata, serioasa si de incredere, cu un limbaj corespunzator, calm si sa locuiasca aproape de casa. Cu greu au gasit o persoana serioasa si responsabila pentru micuta Andrada, noua bona indeplinind 85% din calitatile enumerate.

Perioada de proba pentru compatibilitate
Siguranta bonei nu este data inca de la inceput. Ea se capata pe parcurs, insa ca o proba, cel putin o perioada, pentru a vedea modul ei de comportament cu copilul, se recomanda ca macar unul dintre parinti sa stea impreuna cu bona si cu copilul. Pentru a observa daca bona este acceptata de catre copil, un bun exercitiu este sa priviti starea copilului, felul cum se simte in prezenta ei.

Riscurile interactiunii cu bona
Riscul cel mai mare este implicarea emotionala a copilului in relatia cu bona lui. O alta problema ar fi legata de faptul ca bona concureaza cu mama in ochii copilului si de aici mama ar putea sa aiba mari frustrari. Acest lucru ar putea duce la conflicte in cuplu si la educarea gresita a copilului. Pe langa bona, oricate ore ar fi necesare pentru ingrijirea copilului, este obligatorie alaturarea parintelui in jocul cu copilul, multa conversatie, apropiere sufleteasca si dragoste.

Text: Psiholog Lavinia Popescu