Romantismul, de-a lungul istoriei

shutterstock 124952606Inainte de a vorbi despre istoria romantismului, trebuie sa ne intrebam ce este el de fapt. Sismondi, un critic elvetian, afirma ca “romantismul este o uniune de dragoste, religie si cavalerism”. Goethe, autor celebru si om de stiinta german, era de parere ca “romantismul este o boala”. Desi contradictorii, ambele raspunsuri sunt corecte, pentru ca nu exista o definitie universala a romantismului. In timp, s-a acceptat faptul ca romantismul este o miscare artistica si intelectuala, care a debutat la sfarsitul secolului al 19-lea, avand lideri culturali care au propus noi moduri de a vedea lumea, din perspectiva filozofica, religioasa, artistica, istorica, politica.

  • Debuturi

Romantismul apare initial in Germania (sub denumirea Sturm und Drang), iar apoi in Anglia. Astfel, literatura romantica debuteaza in 1798, anul primei editii a „Baladelor lirice” ale lui Wordsworth si ale lui Coleridge si al volumului de poeme „Imnuri catre noapte” ale lui Novalis, si se incheie in 1832, an care a marcat moartea lui Walter Scott si a lui Goethe.

In scurt timp, romantismul se infiltreaza in unele dintre arte, cum ar fi in muzica si in pictura.

  • Imaginatia

Romantismul a promovat imaginatia, care a inceput sa fie la fel de apreciata precum puterea mintii. Promovarea imaginatiei contrasta insa puternic cu argumentele traditionale pentru suprematia ratiunii. Romanticii au avut tendinta de a defini si de a prezenta imaginatia ca fiind de fapt “modelarea” sau puterea creatoare, echivalentul divinitatii. Imaginatia este principala sursa a artei.

  • Natura

       Natura a fost incarcata de semnificatii la romantici. Perspectivele asupra naturii au variat, in toata aceasta perioada, de la natura inzestrata cu putere de vindecare, la natura ca o sursa de subiecte si de imagini, la natura ca un refugiu din fata constructiilor artificiale ale civilizatiei, inclusiv din fata limbajului artificial.

  • Muzica

Desi termenul de „romantic” se foloseste mai degraba in muzica in perioada cuprinsa intre 1820 si 1900, in muzica moderna termenul “romantic” are o cu totul alta semnificatie decat in trecut. Spre exemplu, Mozart, Haydn si Beethoven au fost considerati „compozitori romantici”.

Romantismul a adus schimbari nu numai in literatura, dar si in mentalitatea colectiva, promovand noi modalitati de percepere a lumii. Unele dintre ideile romantismului au supravietuit secolelor, influentandu-ne pana in ziua de azi.

 

Text: Andreea Popescu