Sanatatea si estetica picioarelor tale: cum scapam de monturi?

poza picioare sanatoaseDaca esti pasionata de tocuri, cu siguranta ti s-a intamplat sa acuzi durere in zona degetului mare de la picior. Ceea ce inseamna ca ai toate sansele sa fii diagnosticata cu halluxvalgus sau, pe intelesul tuturor, monturi. Aceasta afectiune reprezinta o deformare la nivelul degetului mare de la picior, care provoaca dureri. Desi aceasta anomalie afecteaza in general femeile, monturile nu tin cont de varsta sau sex, existand si barbati predispusi la aceasta deformatie a piciorului.

 



Cauzele aparitiei monturilor

 

Aparitia monturilor este favorizata de o serie de factori declansatori, insa cei mai importanti sunt, in egala masura, factorii genetici si traumatismele innascute ale piciorului (degete foarte lungi, distantate, piciorul plat sau tendonul prea scurt). De asemenea, unele afectiuni existente, precum obezitatea, artrita, diabetul sau reumatismul, duc la deformarea articulatiilor degetelor de la picioare. Incaltamintea prea stramta, tocurile inalte, statul in picioare sau exercitiile fizice nepotrivite grabesc evolutia monturilor. Acestea isi fac aparitia lent, instaleaza durere si disconfort, atat de ordin fizic, cat si estetic, iar netratate pot avea complicatii serioase, ducand la deformarea mersului si distrugerea constructiei piciorului.

Hallux valgus este insotit in general de simptomele caracteristice piciorului “bolnav”. Pe langa complexul estetic, monturile influenteaza aparitia problemelor de ordin psihic (frustrari, teama, anxietate, izolare) si chiar si financiar. In stadiile incipiente, monturile apar sub forma unor inflamatii sau bataturi si se pot agrava odata cu trecerea timpului. In cazurile severe, monturile au o evolutie mult mai rapida catre o diformitate complexa, avand un impact profund asupra calitatii vietii celui in cauza. Durerea persistenta, dislocarea celorlalte degete, dificultati locomotorii, crapaturi, inflamatii ale articulatiilor sau infectii ale pielii sunt cateva dintre semnele care anunta aparitia monturilor.

 

Cum putem preveni aparitia monturilor?

 

Prevenirea acestei deformatii se poate realiza prin evitarea incaltarilor incomode, adaptarea exercitiilor fizice cu scopul de a reduce durerea sau disconfortul si evitarea statului in picioare pe perioade lungi de timp. Odata aparute, singura terapie care stopeaza definitiv evolutia monturilor este chirurgia. Interventiile nechirurgicale si alte proceduri terapeutice, precum fizioterapia, reflexoterapia sau gimnastica medicala, pot solutiona problema monturilor pentru o perioada de timp, insa poate exista sansa unei reaparitii a acestora. Pentru controlul durerii si al inflamatiei cauzate de monturi se prescriu, in prima faza, analgezice, antireumatice si antiinflamatoare.

 

 

Text: Alexandra Lupu