Sexul ca moneda de schimb intre femei si barbati

2myxqq5mkIn lumea moderna, sa stii economie este esential daca vrei sa-ti faci o afacere sau sa conduci o companie. Insa ca sa faci sex, nu ai nevoie de prea multa carte. Dar ca sa intelegi mai multe despre sex si relatii, trebuie sa te ajuti de economie. Sau cel putin asa ne da de inteles o noua teorie, deloc romantica, rezultata in urma unei cercetari facute in America.  Noul studiu a relevat faptul ca, in tarile in care egalitatea intre sexe este predominanta, oamenii fac mai mult sex. Psihologul Roy Baumeister de la Universitatea Florida State a prezentat aceste descoperiri intr-un studiu intitulat “Economia sexuala: o teorie despre interactiunile sexuale sau de ce barbatul plateste cina”.

In aceasta lucrare, el arata cum aplicarea principiilor economice ii ajuta pe oameni sa-si inteleaga deciziile sexuale, mai ales atunci cand sunt la inceputul unei relatii. Studiul a inceput prin compararea datelor din 37 de tari, iar apoi s-a folosit un chestionar international despre interactiunile sexuale facut pe 317. 000 de oameni. Astfel s-a ajuns la concluzia ca, in tarile in care se pune pret pe egalitatea dintre sexe, oamenii fac mai mult sex cu partenerii lor, dar si sex ocazional, fac sex mai tineri si sunt mai toleranti cu sexul inaintea casatoriei. Teoria se bazeaza doar pe interactiunile heterosexuale si pleaca de la faptul ca barbatii vor mai mult sex decat femeile in mod normal si ca, intr-o relatie, femeile sunt cele care decid cand sa faca sex cu partenerul.

 

Sex si economie

“Sexualitatea femeilor are un tip de valoare pe care sexualitatea barbatilor nu o are. Barbatii schimba alte resurse cu femeile pentru a face sex, dar reciproca nu este valabila. Femeile pot folosi, pot schimba sexul pentru atentie, pentru pozitii inalte, pentru promovare, pentru bani, cum se intampla in prostitutie sau in sexul cu persoane importante”, spune Baumeister. Practic, in teoria sa, sexul este folosit ca o moneda de schimb, pentru care barbatii platesc cu stabilitate economica, cu educatie sau chiar cu o simpla cina pentru a avea acces la sex, in timp ce femeile platesc cu sexualitatea lor pentru a obtine bunuri pe care le pot oferi barbatii. Aceasta teorie pare sa omoare orice bruma de idealism in dragoste, insa, asa cum o descrie autorul ei, este doar un mod de a privi realist pe ce se bazeaza oamenii in deciziile lor legate de sex si relatii. Iar experienta mai mult confirma decat contrazice aceasta teorie. Asa cum spune sociologul Mark Regenerus, exista o tensiune mostenita intre barbati si femei in acest domeniu, pentru ca, de-a lungul istoriei, sexul a fost o motivatie-cheie pentru ca barbatii sa se insoare. Asa putem intelege acum de ce familiile nu mai dureaza, de ce oamenii nici macar nu se mai casatoresc prea usor si de ce si divorturile sunt din ce in ce mai numeroase. In tarile in care egalitatea intre sexe este firava, femeile conditioneaza barbatii prin sex pentru a obtine diverse favoruri. “Daca femeile nu au posibilitatea sa faca bani pe cont propriu, au nevoie de sex pentru a ajunge cat mai sus. Atunci cand femeile nu au prea multe oportunitati, sexul este lucrul principal pe care il pot oferi”, spune Baumeister si, prin urmare, il pretuiesc mai mult, iar barbatii sunt nevoiti sa-si ia angajamente pe viata pentru a face sex. In celelalte tari unde femeile au acces la aceleasi pozitii sociale si la aceleasi privilegii ca barbatii, sexul devine liber si usor de obtinut si astfel relatiile sunt si ele mai perisabile, pentru ca barbatii nu mai sunt conditionati sa-si ia angajamente pentru a avea parte de sex.

 

Cand sexul saboteaza casatoria

Pe aceeasi teorie se bazeaza si sociologul Mark Regenerus cand explica modul in care a evoluat interactiunea intre sexe in ultimii ani. Acum, relatiile devin sexuale mult mai repede si se formeaza pe o baza a egalitatii intre sexe. Atunci cand numarul femeilor educate si de succes depaseste numarul barbatilor, acest lucru scade pretul sexului. Cand sunt mai multe femei intr-un loc decat barbati, se creeaza o competitie intre ele, in loc ca barbatul sa fie cel care “se lupta” pentru femeie. Si atunci apare un dezechilibru: barbatilor le vine mai greu sa-si ia angajamente pe viata fata de o femeie, pentru ca oferta este oricum mai mare decat cererea. Regenerus considera ca astfel barbatii isi pierd interesul de a mai curta o femeie, nu mai simt nevoia sa o scoata in oras sau sa faca o conversatie pentru a avea parte de sex. “Vezi o multime de oameni care nu merg la intalnire si stiu cum arata dezbracat celalalt inainte de a sti ce religie are, ce orientare politica si alte lucruri – ceea ce mi se pare ridicol”, spune Regenerus. In mod normal, nu ar trebui sa se puna problema despre cine are mai multa putere in relatie, pentru ca, atunci cand te indragostesti, sacrificul de sine ia locul altor interese. Insa cand conditiile sociale si economice in care o relatie se dezvolta se schimba, e normal ca si relatia sa se schimbe.

 

De ce relatiile nu mai dureaza?

Acum, relatiile nu mai sunt exclusiviste. Incep altfel, de obicei cu sex, dureaza mai putin si arata altfel, iar Mark Regenerus spune ca, in ultimii 20 de ani, relatiile s-au schimbat in rau, mai ales pentru femei. Cea mai mare problema acum este ca piata sexuala si piata casatoriei nu se mai suprapun. “Multi tineri vor sa ramana pe piata sexuala cat mai mult timp, iar casatoria poate astepta pentru ei. Chiar daca relatiile lor sunt romantice si exclusive, exista o intelegere tacita in legatura cu faptul ca au o data de expirare”, explica sociologul. Exista insa si oameni care isi doresc sa se casatoreasca si, cu toate acestea, se gasesc in pozitia de a face sex in afara casatoriei, pentru ca altfel, datorita ofertei sexuale bogate, relatia se poate destrama foarte usor in lipsa sexului.   Practic, notiunile din economie legate de cerere si oferta, precum si intelegerea mediului economic in care se formeaza relatiile ne ajuta sa intelegem de ce relatiile intre sexe se desfasoara astazi sub aceasta forma.

 

Text: Bianca Badescu