Sportul in medicina – medicina in sport

Sportul in medicina – medicina in sportVa propun incepand cu acest numar al revistei o incursiune in medicina sportiva, teren fascinant atat de putin cunoscut publicului larg si chiar, indraznesc sa spun, lumii medicale de la noi. Voi incerca de-a lungul catorva numere ale revistei sa aduc in prim-plan cateva dintre elementele caracteristice ale medicinii sportive.

Performanta sportiva – accesibila oricui?
Exista doua preconditii extrem de importante fara de care nu se poate pune problema performantei sportive; toate eforturile individului ramanand in zona “amatorismului”. Prima dintre ele este starea de sanatate, practic temelia pe care se va cladi ulterior pas cu pas performanta. A doua preconditie este maiestria sportiva, inclinatia nativa a respectivului sportiv catre un sport (sau grup de sporturi). Acest element extrem de greu de cuantificat va desparti mai tarziu sportivii mediocri de cei de inalta performanta.
 
Cum sa faci performanta?
Trecand de aceste preconditii exista cateva componente clar definite ale performantei sportive.
Selectia:
– biotipul constitutional (constitutia individuala a viitorului sportiv) care orienteaza in cadrul selectiei primare copilul sau adolescentul catre un anumit sport si mai departe i    n cadrul acelui sport catre un anumit post (valabil la jocurile de echipa). De asemenea extrem de important pentru sportul inceputului de mileniu este componenta neuropsihica nemaiputandu-se vorbi de mare performanta fara un psihic “de fier” iar acest lucru este practic valabil in toate sporturile.
– capacitatea fizica de efort ne da o radiografie exacta a posibilitatilor sportivului la un moment dat, de aceea practic si exista foarte multe teste prin care medicii pot evidentia capacitatea aeroba si respectiv anaeroba de efort. ~n aceasta capacitate “se cunoaste” viteza, rezistenta, forta sportivului.
– rezistenta musculara locala este masurata in laboratoarele specializate; este parametrul care se urmareste pentru a ne da o imagine despre evolutia in timp a sportivului.
– profilul neuropshic este o notiune vasta si relativ controversata in care intra inteligenta, reactivitatea, atentia concentrata, motivatia, rezistenta la stres.
– factorii de mediu influenteaza in mare masura performanta sportiva. Prin factorul de mediu intelegem atat factorii socio-culturali, economici, cat si pe cei geografici.

Altitudinea si temperatura mediului inconjurator sunt doua elemente imposibil de eludat in contextul competetional. De aceea s-a si incetatenit ideea de antrenament la altitudine (la peste 1800 m).
– echipamentul si materialele sportive sunt extrem de importante in contextul profesionalizarii extreme a sportului contemporan. De exemplu, marii atleti au pantofii de antrenament si concurs facuti dupa mulaje individualizate.
– medicatia de sustinere si recuperare post efort, apanajul medicului sportiv.
– alimentatia in general trebuie sa fie hiperglucidica, hiperprotidica si hipolipidica, existand si exceptii (o sportiva practicanta a gimnasticii ritmice are un regim alimentar complet diferit de un jucator din pachetul de inaintare de la rugby).
– ciclul menstrual, sarcina si post sarcina.
– diverse – familia si anturajul, spectatorii, arbitrii, bioritmurile, evenimente neprevazute individuale sau colective. Diferenta de fus orar este extrem de importanta in contextul deplasarii sportivilor la competitii. Studiile au aratat ca este necesara o zi in plus de acomodare la locul de desfasurare al competitiei pentru fiecare ora de diferenta a fusului orar. Astfel, la o diferenta de fus orar de zece ore sportivul trebuie sa ajunga la locul competitiei cu 11 zile inaintea debutului acesteia.

Retineti!
Toate cele de mai sus sunt necesare performantei sportive insa aceste elemente trebuie indeplinite simultan, altfel sunt insuficiente.

Text: Dr. Alin Popescu, medic medicina sportiva
Medic echipa nationala de rugby
Tel: 0726.777.137