Stresul si durerile de cap

In clasificarea Societatii Internationale pentru Studiul Durerilor de Cap (International Headache Society – IHS), cefaleea de tip tensiune este cea mai frecventa dintre durerile de cap cronice sau recurente (repetitive). Cea mai frecventa cauza a acestor dureri este stresul.

Cefaleea de tip tensiune este resimtita ca o apasare sau ca o strangere in zona frontala sau in zona cefei si a partii posterioare a capului (zona occipitala); este de obicei bilaterala si de intensitate moderata. Este prezenta in majoritatea zilelor si este mai accentuata in situatii de anxietate sau de stres emotional. Apare de obicei la primele ore ale diminetii si nu este agravata de efortul fizic (dimpotriva, exercitiile fizice au un important rol terapeutic). Persoana afectata are dificultati de concentrare si, de multe ori, insomnie. Spre deosebire de migrena, nu se asociaza cu greata, varsaturi sau intoleranta la lumina (fotofobie). Cefaleea de tip tensiune apare mai frecvent la femei (60% din cazuri), la persoane tinere si de varsta medie (intre 20 si 50 de ani).



Atentie!

Durerile de cap aparute dupa 50 de ani au adesea cauze organice si trebuie investigate pentru a gasi eventual aceste cauze. Mecanismul prin care se presupune ca se produce durerea de cap de tip tensiune este contractia muschilor capului si gatului generata de reactiile biochimice de stres, dar si de unele comportamente asociate cu stresul fizic si emotional (pozitii incomode, incordate). Cefaleea de tip tensiune cedeaza de obicei la medicamentele de tip antialgic, dar e bine sa aveti in vedere riscul de abuz. Oricum, medicamentele de acest tip actioneaza doar asupra simptomului (inlaturandu-l temporar), nu asupra cauzei (de obicei stresul). Desigur, orice durere nou aparuta trebuie investigata atent pentru excluderea unor cauze organice. Dupa ce a fost indeplinita in mod rezonabil aceasta conditie (adica la indicatia si sub coordonarea unui medic), in ipoteza ca nu a fost gasita nici o alta cauza care sa explice complet durerea, e timpul sa acceptati ca cefaleea este un simptom al stresului.

Ce puteti face in cazul durerilor de cap

Acceptand acest rezultat veti putea sa luati si masurile terapeutice adecvate:

– alimentatie echilibrata (mesele neregulate creeaza variatii mari ale glicemiei, ca si ingerarea repetata si excesiva de dulciuri concentrate); atentie! Suplimentele nutritive sau vitaminele sunt utile doar daca raspund unei nevoi (lipse), altminteri exista si tulburari datorate excesului acestora;
– exercitiu fizic (zilnic sau macar o ora de trei ori pe saptamana);
– relaxare (macar o ora pe zi dedicata unor activitati placute; daca nu reusiti sa faceti acest lucru, s-ar putea sa nu fie vorba de lipsa de timp ci si de pierderea abilitatii de relaxare: reinvatati sa o faceti!);
– evitarea substantelor psihoactive in exces (alcool, cafea, tutun, medicamente calmante);
– igiena somnului;
– tratarea eventualelor tulburari psihologice legate de stres (depresie, anxietate).

Concluzie!
Bataia de cap da dureri de cap !

Text: Dr. Dan Ghenea, medic specialist psihiatrie
Centrul Medical Medicover Grozovici
Tel.: 021 212. 21.55