Testele de sange pot prezice riscul de sinucidere in randul persoanelor cu tulburari bipolare

shutterstock 70224859Persoanele care intentioneaza sa isi ia viata se afla de multe ori in incapacitatea de a recunoaste acest lucru. Conform ultimelor studii in domeniu, se pare ca testele de sange pot “vorbi” in locul lor.

Moleculele din sange par sa indice gradul de intentie a suicidului, potrivit unui studiu realizat in Indiana, ce s-a bazat pe reactiile persoanelor cu tulburari bipolare. In urma unui astfel de studiu se pot face constatarile preliminare iar rezultatele lui ar putea duce la un progres in crearea primului instrument cantitativ si obiectiv pentru stabilirea riscului de suicid.

Studiul s-a axat pe subiecti diagnosticati cu tulburari bipolare si, astfel, considerati cu risc crescut de sinucidere – studiile anterioare au sugerat faptul ca una din trei persoane diagnosticate cu tulburari bipolare se va confrunta cu tentative de suicid. Pe parcursul mai multor vizite, subiectii au furnizat probe de sange si au fost evaluati cu privire la starea mentala. S-au luat in considerare si intentiile de sinucidere si preocuparile cu privire la sinucidere. De la o vizita la alta, nivelul de intentie si de idei suicidare al subiectilor a variat.

In urma analizelor, cercetatorii au identificat 41 de enzime si proteine ??ale caror niveluri fluctuante indicau gradul de risc suicidar la momentul respectiv. Moleculele  sau biomarkerii au fost descoperiti prin genomica functionala convergenta, care presupune amplificarea ADN-ului intr-o proba de sange pentru a cauta dovezi genetice ale prezentei moleculelor. O enzima numita SAT1 era in crestere atunci cand intentia de sinucidere era mare. SAT1 a fost asociata anterior cu tulburari de intentie de sinucidere, anxietate si tulburari de dispozitie.

Cercetatorii implicati in studiu au publicat rezultatele in Molecular Psychiatry. Acestia considera ca dezvoltarea unui instrument obiectiv, cum ar fi un test de sange, este crucial in cazul persoanelor bipolare, deoarece sinucigasii nu dezvaluie intentia lor din cauza temerilor de a fi stigmatizati, spitalizati sau de a li se dejuca planul. Medicii de astazi, de obicei, se bazeaza pe un set de teste subiective pentru a determina riscul de suicid, dar aceste metode sunt adesea imprecise.

Concluziile studiului sunt acelea ca un test de predictie pentru a evalua riscul de suicid al unei persoane ar putea salva mai multe vieti iar rata de suicid ar fi in scadere.

 

Text: Andreea Popescu