Testele genetice – ne indica apartenenta

Testele genetice – ne indica apartenentaGenetica a evoluat permanent. Astazi testul de paternitate, cel care revolutiona acum catva timp lumea medicala s-a banalizat. Aparitia altor teste, precum cele ce pot stabili si alte legaturi familiale, ocupa astazi prima pagina a ziarelor. Lumea este uimita, se intreaba e adevarat oare?

Ei bine, e o realitate ce poate fi foarte utila, daca vrei sa afli daca esti frate, sora cu cineva, daca ai dubii in privinta mamei ca fiind cea biologica. Toate aceste teste iti sunt la indemana, existand centre medicale ce colaboreaza cu cele din strainatate, astfel punand totul la dispozitia ta.
Testarea ADN
Testarea ADN mitochondriala este utila pentru identificarea persoanelor inrudite pe linie materna, teste de maternitate sau pentru cazurile de medicina legala, in care nu avem ADN nuclear (fire de par fara radacina, tesuturi foarte degradate, ramasite osoase, dinti). In plus, identificarea se poate face si din probe de saliva.Testul pentru stabilirea maternitatii ofera informatii despre ereditatea pe linie materna. Astfel, a fost descoperita originea umanitatii pe linie maternala, asa numita “Eva mitochondriala”. Aceste teste se bazeaza pe faptul ca mitocondriile (care contin ADN mitochondrial) sunt mostenite exclusiv pe linie materna – cand se formeaza zigotul, respectiv viitorul copil, acesta avand material genetic nuclear de la ambii parinti, dar mitocondriile vin din citoplasma ovulului. Astazi fiecare ADN mitochondrial al unui individ deriva din acest ADN mitochondrial ancestral, provenit din Africa.

Identificarea relatiei de rudenie

Un test care stabileste legaturi de rudenie intre un frate si o sora cu tata comun, are doar 80% acuratete si este necesar ADN-ul de la alti descendenti sau de la mama. Pot fi stabilite si legaturi de rudenie bunica – nepoata. Daca se doreste stabilirea unei paternitati comune a 2 surori se identifica markeri comuni de pe cromozomul X. Daca cele 2 surori au si aceeasi mama – este necesara si o proba de la aceasta, fiecare fata mostenind un X de la mama si un X de la tata.

Stabilirea fraternitatii
O alta realizare in domeniul geneticii o constituie posibilitatea de a afla daca doi barbati sunt frati prin analizarea cromozomului Y, care intotdeauna se transmite de la tata la fiu. Pentru aceste teste  este necesara o proba de raclaj a mucoasei bucale, fiind cea mai usor de recoltat. Se pot folosi insa si probe de sange. Pentru testul de paternitate, daca nu exista posibilitatea de a preleva o mostra de la presupusul tata, se pot preleva pe line paterna mostre de la bunicul, respectiv fratele acestuia. Exista bineinteles si teste ce nu pot inca sa ateste anumite legaturi familiale. Nimic nu mai pare nerezolvabil in ziua de astazi, se pare. Medicina, accesul la informatie, ne pot da solutii salvatoare, ajutandu-ne. Vedete sau nu, oricine are acces la astfel de teste. Singurul impediment poate, l-ar constitui costurile necesare acestor tipuri de teste. Insa cand este vorba de recuperarea demnitatii, sau pentru a stabili ca adevarul este de partea ta, nu cred ca ar fi un obstacol de netrecut.

Elizabeth Hurley, cunoscuta drept actrita, model, designer, a trecut printr-o astfel de experienta in urma cu sapte ani, cand a apelat la testul de paternitate. Situatia impunea o astfel de dovada. In 2001 cand l-a anuntat pe iubitul ei, miliardarul Steven Bing – cu care are un copil acum – de sarcina sa, acesta nu a recunoscut nici macar ca a avut o relatie cu ea. Datorita  insa testului de paternitate, s-a dovedit ca el este tatal, astfel fiind nevoit sa isi asume rolul parental si sa renunte la a mai face afirmatii false.

Tatiana Ernuteanu
Consultant Dr. Viorica Radoi
Medic Specialist Genetica Medicala