Tiroida: o mica glanda ce le da femeilor mari batai de cap

tiroida_2488834_tiroidaStii cat de importanta este o tiroida sanatoasa pentru functionarea organismului si cate functii indeplineste aceasta mica glanda ce cantareste doar 25 de grame? De multe ori, ne confruntam cu diverse simptome inexplicabile, carora nu le gasim nicio cauza clara. Luam in greutate prea mult sau, din contra, nu reusim sa ne ingrasam, ne simtim obositi, iritati si deprimati din senin sau ne confruntam cu dereglari ale ritmului cardiac.

Cauza tuturor acestor probleme poate fi functionarea deficitara a glandei in forma de fluture, localizata sub marul lui Adam.

 

Cum se manifesta dereglarile tiroidei?

 

Tiroida ajuta la reglarea ritmului cardiac, joaca un rol important in functionarea metabolismului si ajuta la mentinerea sanatatii pielii. Atunci cand glanda nu functioneaza la capacitatea sa normala, vorbim de hipotiroidism, afectiune care ne face sa ne simtim obositi, sa luam in greutate, sa suferim de constipatie, crampe musculare, depresie, somnolenta, intoleranta la frig sau crestere a colesterolului, menstruatie abundenta, iar pielea si parul devin uscate. Hipotiroidismul este cauzat, in cele mai multe dintre cazuri, de boala numita tiroidita Hashimoto (cand glanda se mareste si are o capacitate scazuta de a produce hormoni), dar poate aparea si ca urmare a deficientelor glandei pituitare, a deficientei severe de iod si a distrugerii tiroidei (ca urmare a unei operatii, de exemplu).

 

Exista insa si reversul acestei afectiuni, hipertiroidismul, care apare atunci cand tiroida incepe sa produca hormoni in exces. In acest caz, ritmul cardiac ni se accelereaza, suntem nervosi, agitati, suferim de tulburari ale somnului, de dereglari ale ciclului menstrual, de lipsa de concentrare, de intoleranta la caldura, de tremur usor, transpiram excesiv, ne simtim obositi si slabim. Hipertiroidismul poate aparea din cauza bolii Grave (cea mai comuna cauza a hipertiroidismului), din cauza consumului excesiv de iod, din cauza secretiei anormale de TSH, dar si din cauza stresului, a fumatului, a radiatiilor la gat sau a unor medicamente cu hormoni.

 

Calea catre o tiroida sanatoasa…

 

Multe femei sufera de mici dereglari ale tiroidei, dar nu asociaza simptomele pe care le au cu disfunctii ale acestei glande. De aceea, multe dintre ele raman nediagnosticate si, pe de alta parte, nu reusesc sa-si explice de unde le pleaca diverse probleme precum cele descrise mai sus.

Majoritatea persoanelor care sufera de afectiuni ale tiroidei au hipotiroidism. In multe dintre cazuri, aceasta boala se mosteneste din familie si este mult mai des intalnita la femei decat la barbati (riscul de aparitie a disfunctiilor tiroidiene este de 8 ori mai mare la femei fata de barbati). Afectiunile tiroidei pot fi descoperite prin analize de sange TSH. TSH este un hormon secretat de glanda pituitara. Atunci cand nivelul acestuia este intre 0 si 0.4, vorbim de hipertiroidism, iar cand nivelul sau este intre 2.5 si 4, vorbim de hipotiroidism. Nivelul normal de TSH, la un pacient sanatos, este intre 0.4 si 2.5.

 

Pentru a ne mentine tiroida sanatoasa, trebuie sa avem grija la alimentatia noastra: sa nu consumam prea multe produse din soia, sa evitam zaharurile rafinate, sa nu mancam varza, broccoli si alte crucifere crude in exces, sa ne asiguram ca avem suficient iod, seleniu, vitamina A, vitamina D si fier (atentie insa, fierul in exces poate agrava problemele tiroidei) in corp. In plus, fa miscare si evita factorii de stres. Acorda-i importanta cuvenita acestei mici glande, pentru ca, atunci cand tiroida ta este bine, si tu te simti bine!

 

Text: Bianca Badescu