Top 5 efecte miraculoase ale consumului de soia

-0a0a0a60771Soia este o planta tot mai des folosita in industria alimentara si in cadrul tratamentelor naturiste datorita beneficiilor sale numeroase.  Ca si continut, soia are la fel de multe proteine ca si carnea si de aceeasi calitate. Contine, de asemenea, fier si complexul de vitamine B, este o sursa bogata de fibre si izoflavonoide. Soia este singura sursa naturala de aminoacizi esentiali – valina, leucina, lizina, treonina, metionina, histidina, izoleucina, triptofan si fenilalanina.

Pe langa aportul de proteine si ulei, soia confera cateva beneficii majore pentru sanatate:

 

 

1. Soia este singurul supliment natural dovedit clinic care poate vindeca boli cronice cum ar fi bolile de inima, cancerul, diabetul, afectiunile hepatice si osteoporoza. Totodata, suplimentele de izoflavona din soia pot imbunatati sanatatea oaselor si metabolismul zaharului din sange, prevenind astfel osteoporoza si diabetul, in special in cazul femeilor aflate la menopauza. Soia este un estrogen natural, care reduce riscul de aparitie a bolilor la postmenopauza.

Femeile care includ soia in dieta de lor de zi cu zi nu se vor mai confrunta cu dereglari hormonale. Trei produse din soia consumate in fiecare zi diminueaza considerabil efectele menopauzei precum bufeurile, indispozitiile, scaderea libidoului sau fragilizarea oaselor.

 

2. Pentru dezvoltarea organismului, proteinele sunt foarte foarte necesare. Un meniu bogat in soia previne pierderea densitatii osoase si osteoporoza. La batranete, tesutul osos al femeii incepe sa se degradeze, fapt ce duce la fragilizarea oaselor. Datorita faptului ca majoritatea produselor din soia contin calciu si izoflavonoide, acestea au rolul de a preveni osteoporoza.

 

 

3. Peptidele din boabe de soia stimuleaza sistemul imunitar si actioneaza ca un scut impotriva bolilor. Soia contine, de asemenea, vitamine si minerale, care nu se gasesc si in alte suplimente.

Consumul de soia ajuta la tratarea bronsitei si a congestiei nazale.

Proteinele din soia asigura antioxidanti, care reduc ingreunarea arterelor, imbunatatesc tensiunea arteriala si asigura sanatatea vaselor de sange. In acest fel, corpul este protejat de actiunea radicalilor liberi, sistemul imunitar al organismului este intarit, iar riscul de ateroscleroza, hipertensiune sau boala cardiaca este diminuat.

 

4. Izoflavona prezenta in soia este un antioxidant ce ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor canceroase, cauzata de radicalii liberi. Izoflavonele protejeaza impotriva tumorilor deoarece actioneaza impotriva celulelor canceroase intr-un mod similar cu al altor medicamente ce trateaza cancerul. In prezent exista dovezi experimentale care promoveaza rolul protectiv al fitoestrogenilor, dar este imposibil de reconciliat expunerea dietara/suplimentarea cu studiile epidemiologice si experimentale. Izoflavona din soia previne, de asemenea, imbatranirea prematura si reduce nivelul colesterolului din sange.

 

5. Pielea aspra este unul dintre motivele pentru care folosim diferite produse cosmetice. Proteinele prezente in soia sunt antiinflamatorii si scad reactivitatea pielii. Astfel, soia are proprietati hidratante care stimuleaza pielea si ii ofera un aspect neted si catifelat. Dupa o luna de folosire se poate observa ca pielea este mai hidratata, reflecta mai bine lumina si este mult mai catifelata. De asemenea, s-a observat ca soia opreste cresterea parului. In plus, consumul de soia va mentine un control al greutatii corporale, deoarece fibrele din soia ofera o senzatie de satietate, ducand astfel la scaderea in greutate.

 

Text: Andreea Popescu