Alimente ce ajuta la reducerea colesterolului “rau”

-0a0a0a0a206068Colesterolul “rau” (LDL) e daunator pentru sistemul cardiovascular, in schimb cel “bun” ajuta la mentinerea sanatatii arterelor. Subiectul colesterolemiei (concentratia colesterolului in sange) este unul foarte discutat si controversat. Tocmai din aceasta cauza, echipa Tonica s-a gandit sa va aduca la cunostinta care sunt factorii care cresc colesterolemia si ce masuri trebuie luate pentru mentinerea in limite normale a colesterolului prin schimbarea stilului de viata.

•    Ovazul: Daca vrei sa-ti scazi nivelul de colesterol, cheia principala consta in micul dejun. Cu doar doua portii de ovaz poti reduce nivelul colesterolului LDL cu 5,3%, in doar 6 saptamani. In esenta, ovazul contine beta-glucan, o substanta care absoarbe substantele nocive si ajuta corpul sa le elimine.
•    Vinul rosu: Iata inca un motiv ca sa tii un toast pentru sanatatea ta. Strugurii rosii sunt utilizati la fabricarea de vin rosu iar fibrele din strugurii rosii au efecte semnificative asupra colesterolului.
•    Pestele gras: Omega-3 este unul dintre miracolele alimentatiei, fiind bun pentru prevenirea dementei si a bolilor de inima. Persoanele care inlocuiesc grasimile saturate cu Omega-3 au un colesterol cu 4 procente mai mic. Omega-3 se gaseste in sardine, somon, hering si, in general, in pestele gras.
•    Nucile sunt foarte bogate in Omega-3, grasimi bune mononesaturate si proteine. Dietele care includ si nucile in alimentatia zilnica pot contribui simtitor la tinerea sub control a colesterolului negativ, prevenind si inflamatiile diverse din organism. Consumul a 42 de grame de nuci, 6 zile pe saptamana, timp de o luna, scade colesterolul cu pana la 9,3%.
•    Fasolea este excelenta pentru inima, scade colesterolul cu 8% si imbunatateste circulatia sangelui, mentinand o mai buna oxigenare. Poti opta pentru fasolea Pinto, pentru ca acest soi de fasole furnizeaza aproximativ o treime din necesarul de fibre.
•    Ceaiul contine substante recunoscute ca inhibitori ai colesterolului, ajutand organismul sa elimine grasimile nocive pe cale naturala. Ceaiul verde inhiba formarea cheagurilor de sange, principala cauza a atacurilor de inima. Se recomanda cel putin cate o cana de infuzie pe zi, fara a depasi un consum zilnic de 400 ml. La fel ca ceaiul verde, si ceaiul de tei, pe langa actiunea asupra colesterolului, are efecte antitermice, emoliente, expectorante si sedative.
•    Ciocolata neagra: datorita continutului ridicat in polifenoli, ciocolata neagra poate sa reduca valorile colesterolului “rau”, ajutand persoanele diabetice. Conform unui studiu spaniol, consumul de ciocolata scade nivelul colesterolului “rau” cu 6 mg/dl si reduce nivelul colesterolului. Multe dintre beneficiile ciocolatei negre sunt date de flavonoizi, care sunt un grup de compusi gasiti in plante, incluzand proantocianidine si catechine. Acestia reduc raul facut celulelor de catre radicalii liberi, prevenind aparitia bolilor de inima sau deteriorarea pielii.
•    Spanacul: Popeye Marinarul stia foarte bine care sunt beneficiile acestor frunze verzi. Este dovedit stiintific  ca spanacul contine in jur de 13 compusi flavonoizi, care ne tin departe de cancer, boli de inima si osteoporoza. Frunzele de spanac contin luteina, potasiu si fibre care pot ajuta inima sa ramana sanatoasa. Pentru a preveni bolile cardiace, medicii recomanda consumul de spanac de minimum doua ori pe saptamana.
•   Uleiul de masline: acest ulei are multe beneficii asupra sanatatii, contine acizi grasi mononesaturati care scad colesterolul “rau” si trigliceridele, fara a diminua nivelul colesterolului “bun”.

Spre deosebire de untdelemnul rafinat, acesta contine mai multi polifenoli, antioxidanti deosebit de puternici si benefici pentru organism.
Sunt deja cateva decenii de cand s-a descoperit o legatura cauzala intre colesterolul din alimentatie si bolile cardiovasculare. Majoritatea suntem familiarizati chiar si cu numele medicamentelor folosite pentru reducerea nivelurilor crescute de colesterol din sange, insa nu si cu alimentatia necesara.

Text: Andreea Popescu