Toxiinfectiile alimentare vara

Toxiinfectiile alimentare varaVara este un anotimp propice pentru raspandirea toxiinfectiilor alimentare, iar pentru a evita problemele gastrointestinale este foarte important sa adoptati cateva obiceiuri sanatoase si igienice. Alimentele pot fi contaminate fie atunci cand sunt preparate, fie cand sunt depozitate sau conservate.

Contaminarea de origine industriala este insa rara deoarece controlul este obligatoriu in fiecare etapa de productie: se verifica temperatura, gradul de umiditate, pH-ul, se fac analize in ceea ce priveste microbii. De obicei, infestarea apare tocmai la capatul lantului, cand familia merge la picnic sau in excursie, iar alimentele nu sunt depozitate in mod corespunzator.

 



Reguli de pastrare a alimentelor

Majoritatea infectiilor sunt cauzate de mai multi germeni, printre care si Salmonella care afecteaza ouale si carnea cruda, Stafilocolul auriu etc. Salmonella este insa principalul microb care patrunde in organism pe cale digestiva si care provoaca trei sferturi dintre toxiinfectiile alimentare. De asemenea, Listeria este prezent in anumite branzeturi, lapte crud, peste afumat etc. Sa nu uitam nici de E.coli, responsabil de diareea calatorului. Data inscriptionata pe ambalajele produselor nu reprezinta nimic daca produsul respectiv nu este pastrat in conditii optime. Tocmai de aceea este indicat sa achizitionati o geanta termoizolanta pentru a pastra alimentele la temperatura optima.

 

Mancarea gatita

Cand afara este foarte cald, este foarte indicat sa renuntam la alimentele crude cum sunt, de exemplu, anumite specii de peste care se consuma in acest mod. Carnea trebuie gatita foarte bine si este de preferat sa consumati mancarurile preparate in casa in detrimentul celor cumparate. O atentie sporita trebuie sa oferiti consumului de oua, care reprezinta un mediu excelent pentru dezvoltarea bacteriilor. In general, produsele pe baza de oua, maionezele, cremele pentru prajituri reprezinta principala cauza a toxiinfectiilor alimentare.

 

Crezi ca frigiderul este un mediu sigur?

Studiile realizate de autoritatile in domeniu au scos la iveala faptul ca foarte multe dintre infectii se produc si ca urmare a igienei precare din frigider. Asadar, curatenia este absolut necesara si ea trebuie facuta cu ajutorul unui burete imbibat in otet in fiecare saptamana. Inainte de a baga in frigider fructele si legumele crude, este indicat sa le spalati.

 

Spalati-va pe maini!

Chiar daca mergeti intr-o calatorie, este foarte important sa va spalati pe maini de fiecare data dupa ce mergeti la toaleta, cand va pregatiti sa puneti mana pe anumite ustensile cu care trebuie sa gatiti, dupa ce deschideti cosul de gunoi etc. Daca nu puteti beneficia de apa si sapun, trebuie sa aveti mereu in bagaje o solutie dezinfectanta. Asadar, este foarte important sa aveti grija la alimentatia din timpul calatoriei si sa puneti in bagaje medicamente antidiareice, un panasament gastric, un medicament impotriva spasmelor intestinale, o solutie de rehidratare, probiotice pentru reconstituirea florei intestinale, dezinfectant pentru a purifica apa.

Text: Ruxandra Raica