Traditii ale iubirii din toate colturile lumii

Traditii_iubire_din_lume_-_Principala

Fiecare popor se diferentiaza de celelalte prin cultura, religie si zona geografica, aspecte care traduc traditii si obiceiuri care mai de care mai interesante si mai surprinzatoare. Insusi sentimentul de iubire este interpretat in moduri diferite, manifestarile sale oferind un farmec aparte fiecarei societati. Asa cum si noi, romanii, avem obiceiuri prin care ne demonstram dragostea, iata ca si in lume exista diferite datini prin care indragostitii isi declara sentimentele pe care si le poarta. Cu toate ca exista o reala dorinta de uniformizare a traditiilor la nivel mondial, inca mai sunt popoare care isi pastreaza cu sfintenie propriile randuieli si credinte.



Un inel de logodna altfel

Irlandezii se deosebesc de celelalte popoare prin purtarea unui inel de logodna cu totul si cu totul special. Acesta se numeste Claddagh, dupa numele satului in care s-a nascut traditia, si este cea mai populara bijuterie de nunta din Irlanda. Se spune ca un pescar aflat in sclavie l-a faurit din aur pentru iubita sa si i l-a oferit la intoarcere. Compus din 3 simboluri puternice, inelul isi are originea cu 300 de ani in urma si isi duce mai departe povestea cu fiecare femeie care-l poarta. Astfel, inelul nu este deosebit doar datorita celor doua maini care cuprind o inima incoronata si care descriu prietenia, iubirea si loialitatea, ci si datorita felului in care se poarta. Daca incercuieste inelarul mainii stangi si are coroana orientata in sus, atunci acea persoana este logodita sau casatorita. Daca, din contra, este purtat la mana dreapta cu coroana intoarsa in jos, atunci persoana respectiva este singura. In schimb, daca are coroana in sus, atunci este in cautarea unui partener de viata.

Bindi, simbolul cununiei la indieni

In religia hindusa, punctul rosu pictat in fruntea femeii simbolizeaza al treilea ochi, dar si faptul ca aceasta este casatorita. Cu alte cuvinte, este un fel de inel de nunta, iar daca vi se pare ca nu este suficient de pretios, aflati ca acesta poate fi inlocuit sau acoperit cu o bijuterie care joaca acelasi rol.

Lingura de lemn cioplit

Din Tara Galilor, inca din secolul VI, vine un obicei care, pe cat este de ciudat, pe atat este de respectat. Barbatul care intentioneaza sa se casatoreasca trebuie sa ciopleasca o lingura din lemn si sa mearga la tatal alesei pentru a-i cere mana. Astfel se traduc capacitatile sale de bun lucrator, gradul interesului, dar si talentul sau artistic, caci lingura, cu cat include mai multe simboluri, cu atat este mai apreciata de posibilul viitor socru.

Haine asortate pentru indragostitii coreeni

Un obicei cu radacini in Coreea, dar care a fost preluat si de China si Japonia, cere indragostitilor sa se imbrace la fel pentru a-si declara iubirea si statutul de cuplu. Acest manifest al iubirii este foarte popular si apreciat, astfel incat exista magazine de haine destinate doar cuplurilor, care vand obiecte vestimentare gata asortate.

Incatusarea iubirii in stil nemtesc

Desi este o traditie originara din orasul Köln, iata ca, astazi, in mai toate orasele cu istorie exista cel putin un pod ferecat cu lacate. Datina cere ca indragostitii sa incuie impreuna un lacat, iar cheia acestuia sa fie aruncata intr-un rau; astfel, iubirea lor va dainui pentru totdeauna.

Traditii_iubire_din_lume_-_Secundara

Traditia batistei brodate

In Belgia exista o traditie conform careia mireasa, in ziua nuntii, trebuie sa isi brodeze numele pe o batista pe care o poarta asupra sa si pe care, in ziua urmatoare, o inrameaza. Aceasta va sta la loc de cinste pana cand urmatoarea domnisoara din familie se va casatori si va continua ritualul. Batista este transmisa din generatie in generatie si devine un adevarat simbol al dainuirii iubirii in timp.

Ritual mauritan bizar

Una dintre cele mai ciudate traditii ale iubirii, denumita leblouh, se intalneste in Mauritania, unde adolescentele sunt fortate sa manance pentru a se ingrasa, crezandu-se ca astfel vor avea parte de o casatorie buna si prospera. Pe de alta parte, cultura specifica locului considera femeile obeze ca fiind foarte atractive si cu un statut financiar bun.

Text: Madalina Manole