Traditii si superstitii de Paste

1Pastele simbolizeaza Invierea Mantuitorului Iisus Hristos si este cea mai mare sarbatoare a crestinilor, atestata, chiar daca sub alta forma, inca din anul 1400 i.Hr. Pe langa bucuria reuniunilor de familie, aceasta perioada, cu postul aferent, aduce cu sine o reintoarcere la credinta si o mai mare apropiere de Divinitate, dar si o serie de traditii si superstitii, multe dintre ele considerate astazi profane.Ouale rosii, la granita dintre traditie si superstitie

Despre ou se stie ca este un corespondent al vietii, iar in simbolistica pascala este considerat mormant purtator de viata. Legenda spune ca Fecioara Maria a lasat un cos cu oua la picioarele lui Iisus, atunci cand era rastignit pe cruce, iar sangele Sau a curs peste acestea, colorandu-le. Aceasta este si explicatia potrivit careia ouale de Paste ar trebui sa fie vopsite doar in rosu, si nu in alte culori, cu atat mai mult cu cat sunt impartite pentru sufletele mortilor. De asemenea, datina cere ca inrosirea oualor sa se faca doar in Joia Mare; in caz contrar, ghinionul s-ar putea abate asupra familiei. Cat despre superstitii, se crede ca oul rosu este paznic al casei, iar daca acesta va rezista fara sa se strice timp de 40 de zile, este semn de noroc si belsug. Daca se va ingropa un ou rosu in pamant, acel pamant va fi extrem de roditor. Despre cei care ciocnesc in ziua de Paste oua inrosite se spune ca se vor intalni si in viata de dincolo.

Lumina Invierii, miracol sfant

Chiar si in ziua de astazi, cand orice mister poate fi deslusit, Lumina Invierii este considerata in continuare un miracol. Se spune ca, la miezul noptii, flacara coboara din cer si aprinde cele 33 de lumanari cu care Patriarhul intra in Mormantul Sfant de la Ierusalim. Este de bun augur sa se mearga personal la biserica, sa se ia lumina direct de la preot si apoi sa se lumineze mormintele, iar lumanarea sa fie dusa acasa si sa se treaca pragul cu ea aprinsa. De fiecare data cand esti bolnav sau te afli la grea incercare, se recomanda ca aceasta lumanare sa fie aprinsa si sa se spuna o rugaciune.

Vinerea Neagra a Patimilor

Vinerea dinaintea Pastelui poarta mai multe denumiri, toate simbolizand intocmai cele intamplate in urma cu peste 2000 de ani. Este numita Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, fiind ziua crunta in care Iisus a fost judecat si rastignit pe cruce. Se mai numeste Vinerea Neagra sau Vinerea Seaca, deoarece multi credinciosi au obiceiul acum de a ajuna, adica de a tine post negru, fara apa si mancare, comemorand astfel sacrificiul facut de Domnul Iisus pentru omenire. Traditia cere ca in Saptamana Mare, dar in mod special in aceasta zi, sa nu se manance urzici si nici otet, deoarece Mantuitorul a fost batut cu aceste plante si i s-a dat sa bea otet in loc de apa. Cei care tin astfel postul sunt feriti de boli si de necazuri. O traditie puternica le cere credinciosilor sa imbrace haine noi, sa duca flori la biserica si sa treaca pe sub masa pe care se afla Sfantul Epitaf ce reprezinta, printr-o pictura, trupul mort al Domnului, simbolizand astfel coborarea si ridicarea Sa din mormant. Florile primite inapoi dupa slujba de Prohod se pun la icoana si se pastreaza peste an, fiind aducatoare de bucurie si sanatate. Pe de alta parte, o superstitie straveche sustine ca persoanele care sunt suferinde si care, in Vinerea Pastelui, se scufunda de 3 ori intr-o apa curgatoare isi amelioreaza starea. De asemenea, acum nu se coase, tese, coace, spala si nu se cultiva nimic; in caz contrar, ghinionul si seceta vor fi invocate. Ploaia cazuta in aceasta zi de doliu va semnala un an roditor.

Alte traditii si superstitii2

In Joia Mare se merge la slujba celor 12 Evanghelii si la fiecare ingenunchiere se pune o dorinta si se leaga un nod pe o sfoara. Acesta se va desface peste an, atunci cand vei voi ca dorinta sa se implineasca.

Copiii nascuti de Paste sunt binecuvantati, iar cei care mor acum vor trece de Judecata de Apoi, ajungand direct in Rai.

Daca vei cadea in drumul spre slujba de Inviere, vei avea un an plin de obstacole.

Cocosul sfintit in Noaptea de Inviere este aducator de noroc si prosperitate doar daca este dat de pomana.

Text: Madalina Manole