Tradiții și superstiții de Paște

Paștele simbolizează Învierea Mântuitorului Iisus Hristos și este cea mai mare sărbătoare a creștinilor, atestată, chiar dacă sub altă formă, încă din anul 1400 i.Hr. Pe lângă bucuria reuniunilor de familie, această perioada, cu postul aferent, aduce cu sine o reîntoarcere la credință și o mai mare apropiere de Divinitate, dar și o serie de tradiții și superstiții, multe dintre ele considerate astăzi profane.

Recomandarea farmaciștilor Catena este MaxiTonic de la Benesio, un supliment care conține o combinație unică de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grași nesăturați și extracte naturale), care contribuie la revigorarea și tonifierea organismului și la îmbunătățirea calității vieții.



Ouăle roșii, la granița dintre tradiție și superstiție

Despre ou se știe că este un corespondent al vieții, iar în simbolistica pascală este considerat mormânt purtător de viață. Legendă spune că Fecioara Maria a lăsat un coș cu ouă la picioarele lui Iisus, atunci când era răstignit pe cruce, iar sângele Sau a curs peste acestea, colorându-le. Această este și explicația potrivit căreia ouăle de Paște ar trebui să fie vopsite doar în roșu, și nu în alte culori, cu atât mai mult cu cât sunt împărțite pentru sufletele morților. De asemenea, datină cere că înroșirea ouălor să se facă doar în Joia Mare; în caz contrar, ghinionul s-ar putea abate asupra familiei. Cât despre superstiții, se crede că oul roșu este paznic al casei, iar dacă acesta va rezistă fără să se strice timp de 40 de zile, este semn de noroc și belșug. Dacă se va îngropa un ou roșu în pământ, acel pământ va fi extrem de roditor. Despre cei care ciocnesc în ziua de Paște ouă înroșite se spune că se vor întâlni și în viață de dincolo.

Lumina Învierii, miracol sfânt

Chiar și în ziua de astăzi, când orice mister poate fi deslușit, Lumina Învierii este considerată în continuare un miracol. Se spune că, la miezul nopții, flacăra coboară din cer și aprinde cele 33 de lumânări cu care Patriarhul întră în Mormântul Sfânt de la Ierusalim. Este de bun augur să se meargă personal la biserica, să se ia lumina direct de la preot și apoi să se lumineze mormintele, iar lumânarea să fie dusă acasă și să se treacă pragul cu ea aprinsă. De fiecare dată când ești bolnav sau te afli la grea încercare, se recomandă că această lumânare să fie aprinsă și să se spună o rugăciune.

Vinerea Neagră a Patimilor

Vinerea dinaintea Paștelui poartă mai multe denumiri, toate simbolizând întocmai cele întâmplate în urmă cu peste 2000 de ani. Este numită Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, fiind ziua cruntă în care Iisus a fost judecat și răstignit pe cruce. Se mai numește Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, deoarece mulți credincioși au obiceiul acum de a ajuna, adică de a ține post negru, fără apă și mâncare, comemorând astfel sacrificiul făcut de Domnul Iisus pentru omenire. Tradiția cere că în Săptămâna Mare, dar în mod special în această zi, să nu se mănânce urzici și nici oțet, deoarece Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante și i s-a dat să bea oțet în loc de apă. Cei care țîn astfel postul sunt feriți de boli și de necazuri. O tradiție puternică le cere credincioșilor să îmbrace haine noi, să ducă flori la biserica și să treacă pe sub masă pe care se află Sfântul Epitaf ce reprezintă, printr-o pictură, trupul mort al Domnului, simbolizând astfel coborârea și ridicarea Să din mormânt. Florile primite înapoi după slujba de Prohod se pun la icoană și se păstrează peste an, fiind aducătoare de bucurie și sănătate. Pe de altă parte, o superstiție străveche susține că persoanele care sunt suferinde și care, în Vinerea Paștelui, se scufundă de 3 ori într-o apă curgătoare își ameliorează starea. De asemenea, acum nu se coase, țese, coace, spală și nu se cultivă nimic; în caz contrar, ghinionul și seceta vor fi invocate. Ploaia căzută în această zi de doliu va semnala un an roditor.

Alte tradiții și superstiții

În Joia Mare se merge la slujba celor 12 Evanghelii și la fiecare ingenunchiere se pune o dorința și se leagă un nod pe o sfoară. Acesta se va desface peste an, atunci când vei voi că dorința să se împlinească.

Copiii născuți de Paște sunt binecuvântați, iar cei care mor acum vor trece de Judecată de Apoi, ajungând direct în Răi.

Dacă vei cădea în drumul spre slujba de Înviere, vei avea un an plin de obstacole.

Cocoșul sfințit în Noaptea de Înviere este aducător de noroc și prosperitate doar dacă este dat de pomană.