Tratarea tusei fara medicamente

tusea_sursa_shutterstockO data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Tusea e un simptom ce trebuie tratat cu mare atentie.
La copii, chiar si o tuse usoara, dar care dureaza mai multe luni poate antrena dilatarea progresiva a bronhiilor, ceea ce conduce in cele din urma la aparitia insuficientei respiratorii. La adulti, tusea care persista mai mult timp fara un motiv aparent poate fi semnul unei boli grave. In ambele cazuri mentionate trebuie urgent consultat medicul de familie sau medicul specialist.
Tusea mai poate fi si semnalul unei alergii. In astfel de cazuri tusea se declanseaza de indata ce se intra in contact cu alergenul in cauza cum ar fi: polen, praf, parul animalelor, polenul de la flori, unele parfumuri si deodorante, produse chimice, detergenti, fulgi si puf de la pasari etc. Aceasta tuse nu este insotita de expectoratie aparand in schimb alte simptome neplacute, cum ar fi de exemplu curgerea nasului, respiratia devine dificila si zgomotoasa etc.
Tusea, desi este suparatoare si chinuitoare, are si un rol pozitiv: ajuta la indepartarea secretiilor de pe caile respiratorii, de aceea este recomandat a nu se apela imediat la produsele antitusive din farmacii, ci mai intai la produsele naturale expectorante.

Tratamente naturiste pentru tuse
Ceaiurile
Cea mai buna este infuzia din frunze de patlagina: doua lingurite la o cana de apa fiarta. Se consuma doua cani pe zi, cu lingurita.
Infuzie din muguri de pin: o lingurita de muguri de pin proaspeti sau uscati, la o cana de apa clocotita. Se consuma 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere de albine.
Infuzie de coada-soricelului: doua lingurite de flori la o cana cu apa clocotita. Se consuma 2-3 cani pe zi.
Infuzie de tei: 1-2 linguri de flori de tei, la o cana de apa fierbinte. Se consuma o jumatate de pahar din acest ceai, de trei ori pe zi, intre mese.
Daca tusea este uscata trebuie consumate multe lichide.

Cataplasmele
Foarte eficiente sunt cele cu seminte de in si faina, in amestec de 1/3 la 2/3 apa, in care se fierbe totul pana se formeaza o pasta consistenta. Se pune intr-un saculet de panza care se aplica pe piept.

Inhalatii
Se pot face inhalatii cu musetel, levantica, cimbru, cimbrisor, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin.
Se amesteca in parti egale si se pun doua linguri din acest amestec la 1 litru de apa clocotita. Se tine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute, iar pentru a proteja pielea fetei se aplica inainte o crema grasa.

Presopunctura
Se maseaza in sensul acelor de ceasornic cu degetul mare sau cu aratatorul punctul situat deasupra scobiturii sternului, timp de cinci minute.
Se fac doua masaje pe zi timp de zece zile.

Apiterapia
O reteta indicata si cu bune rezultate este mierea cu lapte fiert.
Se dizolva 50 g de miere zaharisita intr-o cana de lapte dulce fiert la care se adauga un galbenus de ou proaspat, apoi se bea cu inghitituri mici. In tratarea tusei mai este folositoare si tinctura de propolis: 60 g de propolis la 200 g alcool, din care se iau cate 15-30 picaturi de trei ori pe zi, inainte de mese.

Dietoterapie
In general, sucurile de legume actioneaza rapid si eficient in caz de tuse. Inainte de masa de pranz trebuie consumat un amestec din suc de salata verde 50 ml si suc de usturoi
50 ml.
Se mai poate folosi si urmatoarea reteta: suc de morcov 200 ml, suc de varza 50 ml, suc de gulii 50 ml si suc de telina 50 ml.

Text: Romina Sandu