Spondiloza cervicala, o boala cronica

spondiloza_cervicala_sursa_shutterstockSpondiloza cervicala este o boala degenerativa a coloanei vertebrale, de natura reumatismala, care se manifesta prin dureri si limitatea mobilitatii acesteia. Ea poate determina in timp compresie la nivelul radacinilor nervilor spinali.
Spondiloza este o boala cronica, determinata, in majoritatea cazurilor, de  inaintarea in varsta. Cazurile inregistate de-a lungul timpului demonstreaza ca boala afecteaza aproape egal atat femeile, cat si barbatii. De exemplu, in jurul varstei de 60 de ani, 70% dintre femei si 85% dintre barbati prezinta manifestari semnificative ale spondilozei cervicale in cadrul unei radiografii.

Ameteala si durerile de cap, semnal de alarma

Primele simptome ale spondilozei cervicale apar dupa varsta de 45 de ani, la barbati debutul fiind mai devreme decat in cazul femeilor. Insa, nu este o regula! Boala poate aparea si sub 30 de ani, probabil secundar unor traumatisme anterioare usoare.

Motivele pentru care pacientii se adreseaza medicului sunt:
*durere la nivelul regiunii cervicale (cefei) care poate fi localizata sau poate iradia spre regiunea occipitala, umeri, brate, spate, durerea intensificindu-se atunci cand se adopta anumite pozitii;
*parestezii (amorteli) si slabiciune la nivelul bratelor (daca exista compresie pe radacinile nervilor spinali);
*vertij (ameteli), care apare uneori prin compresia arterelor vertebrobazitale;
*pierderea echilibrului.

Diagnosticarea
Diagnosticul de spondiloza cervicala se bazeaza pe simptomatologie, examen clinic si pe  radiografie de coloana cervicala. Daca se suspecteaza prezenta compresiei la nivelul maduvei spinarii, vor fi necesare investigatii suplimentare (RMN – rezonanta magnetica nucleara, electromiograma).

In ceea ce priveste tratamentul spondilozei cervicale, acesta urmareste reducerea intensitatii durerii, eliminarea contractiilor musculare, redobandirea mobilitatii coloanei cervicale. Nu in toate cazurile se recomanda un tratament. De exemplu, simptomele sunt tinute in “frau” sau regreseaza daca gatul este imobilizat cu un fular elastic special, care sa impiedice miscarile bruste. In cazurile mai severe se indica spitalizarea, pentru una sau doua saptamani. Interevntia chirurgicala se recomanda in cazurile grave, cand survin pierderea echilibrului si slabiciune la nivelul bratelor. Atentie! Nu se recomanda folosirea in exces a medicatiei antialgice, antiinflamatorie si de relaxare musculara.
Masajul, gimnastica medicala prin efectuarea unor exercitii izometrice sub supravegherea unui medic kinetoterapeut imbunatatesc simptomele pacientilor cu spondiloza cervicala.
Se recomanda de asemenea ca aceste persoane sa nu se odihneasca pe perne inalte sau sa isi mentina coloana vertebrala in pozitie de flexie (usor indoita). Daca locul de munca presupune mentinerea acestei pozitii, se recomanda pauze la intervale de doua-trei ore cu efectuarea unor miscari usoare la nivelul coloanei cervicale.
In formele severe de spondiloza cervicala cu compresie la nivelul maduvei spinarii sunt necesare consulturi interdisciplinare (neurologic, neurochirurgical, reumatologic) cu efectuarea unor tratamente specifice si evaluarea oportunitatii interventiei chirurgicale.

Sfaturi pentru preventia spondilozei cervicale
Pentru a preveni aparitia bolii este bine sa se evite mentinerea capului in aceeasi pozitie, pe o perioada lunga de timp. De asemnea, nu abuzati de hiperextensia prelungita a gatului. Chiar daca aveti un serviciu solicitant, gasiti-va cateva minute pentru a face exercitii de intindere a musculaturii cervicale.

Text: Dr. Constantin Marilena
Medic primar medicina generala
Centrul de Diagnosticare si Tratament “Dr. Victor Babes“